Защо никой не се усмихва в метрото?

До този момент бях използвала метрото по-скоро като атракция и в ролята си на турист тук и там, но отскоро се превърна в основното ми средство за придвижване. Причините са две- удобно и бързо, а което е по-важно в случая – най-лесно (т.е. вероятността да се загубя е най-малка :) ) Тук възниква въпросът защо в метрото никой не се усмихва? Дори напротив- всеки гледа уморено, може би дори тъжно, навел глава в опит да избегне погледите на другите. Слушалките на mp3-та са екстра и още един знак за “не ме безпокйте, моля!”.

И така спирка, две или повече, докато не стане време да слезе, когато за секунди лицето отново е огряно от усмивка.

Понякога дори ми е забавно да наблюдавам тази трансформация от крайно угрижен поглед до усмивка 24 карата. Дотолкова изградена като навик, че на човек му трябват не секунди, а стотни от секундата. Като, че ли метрото е мястото, където човек може да бъде сам, а в този смисъл- и истински (по-истински или най-истински, не знам), а по лицето му да се чете какво му е наистина, без да има нужда от маска и фалшиво настроение. Или пък е място за релакс, където въпреки шума и тълпите непознати, човек може да си почине от всичко и всеки и да си възвърне част от енергията (доброто настроение и неизменната усмивка също могат да измарят, били те и истински).

Сам сред стотици други сами…търсещ и чакащ всичко друго, но не и теб, нито пък него…никого…Единствени децата се радват на някоя и друга случайно изпусната усмивка. Може би, защото единствени те първи подаряват такава…на теб, на мен, на всекиго :)

2 мнения за “Защо никой не се усмихва в метрото?

  1. Защото морето е синьо :-P Шегата настрана (хехе) – не се усмихват, защото им се струва, че усмивката ги ограбва, че не си струва да полагат усилия, защото проблемите ги затрупват, защото им се спи или пък защото така им харесва. Хора всякакви. Ние останалите (понякога) пък ще се усмихваме напук :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s