Варшавския икономически университет II

*Продължението :) *

(За тези, които не забелязват имената на компаниите отзад : accenture, ATKEARNEY, Azimutus Associates, The Boston Consulting Group, Deloitte, Earnst&Young, IBM, KPMG, McKinsey&Company, PriceWaterHouseCoopers, Roland Berger, ZEB/ …)

Преди да започна с най-интересната според мен част :), искам само да вметна, че когато отивах да потвърждавам участието си по програма Еразмус в офиса на отдел Международно сътрудничество към ИУ-Варна беше и г-н Стефан Калпачев, ръководител на Центъра за кариерно развитие към университета. Никога няма да забравя как се обърна и ми каза колко много трябва да се радвам, че отивам точно в този университет. Не каза нищо за Варшава или за Полша. Тогава не знаех защо. Днес е друго :)

Еразмус студенти в SGH: Както навсякъде и тук трябва да се покрие минимума от 30 ECTS кредита на семестър. Хубавото е, че изборът между предмети, преподавани на английски е много голям, а в добавка към тях има някои и на немски и френски. Пълен списък с курсовете между които можех да избирам първият семестър ще намерите в края на този пост. С bold са тези, които си бях избрала. Не съм посочила тези от втория семестър, защото нямам време да отделя новите, от тези, които се повтарят. Накрая съм посочила и какво уча този семестър.

Сесии: обикновено зимната е края на януари/ началото на февруари, а лятната средата на юни, но почти всички предмети позволяват явяването на т.нар. zero exams, които може да са по различно време (пр. предния семестър- от средата на декември до средата на януари).

Изпити: В зависимост от предметите. Понякога е достатъчна презентация (само, че не си представяйте презентация, която се подготвя за ден или два), понякога курсова работа, понякога академични есета. Може и да имате право на избор :) В общия случай е писмен изпит под формата на тест с отворени и затворени въпроси плюс кратко есе накрая. Взема се в предвид присъствието и участието на лекции (подчертавам участие на лекции, не упражнения!). Един от професорите първия семестър ни беше казал, че бонус точки ще имат тези от нас, на които успее да им запомни имената, вследствие на активно участие по време на лекциите.

Избор на предмети: От 1991 SGH e въвел различна от обичайната система за Полша практика , позволяваща на студентите сами да правят избор за предметите, които искат да изучават. Всичко е on-line based. Имаш потребителско име и парола и месец/два преди началото на новия семестър влизаш в своя си профил и избираш какво желаеш да учиш следващия семестър. Може веднага да си приет в курса или местата вече да са изчерпани, което означава, че си в списъка на чакащите. При започване на новия семестър (първите две седмици) може да разговаряш с професора за чийто предмет чакаш и да го убедиш да ти подпише документ за допускане в курса. Документа после се предоставя на ректора и чакаш дали молбата ти ще бъде удовлетворена. В повечето случаи отговорът е положителен. Имаш право да добавяш и предмети, различни от тези, за които си кандидатствал, както и да се откажеш от някои (ако не ти допада професора, начина на преподаване/ оценяване, дисциплината). По време на ориентационната седмица на всеки студент се раздава справочник в който освен полезна информация за университета, преподаването, живота в Полша и т.н. + списък с предметите, между които може да избирате. (course title, instructor(s), number of contact hours, number of credits, semester(s) offered, prerequisite(s), course abstract with objectives, teaching method, grading method, exam format, aids allowed during exam, recommended literature, about instructor ). В списъка, който ще намерите накрая на поста някои предмети се повтарят, защото има 2 или повече преподаватели при които можете да се запишете.

Документи: За граждани на ЕС не се изисква виза, а разрешение за пребиваване, ако стоите на територията на Полша за повече от 3 месеца. Ако пътувате и не ви се събират 3 месеца тук, не ви трябва. Задължително трябва да имате европейска здравна книжка.

Какво ви очаква при пристигането: Ориентационна седмица :) През деня опознаване на Варшава и на университета, вечерта внедряване в нощния живот. През цялото време – сприятеляване с хора от цял свят. И през първия и през втория семестър, Еразмус студентите са повече от 150.

Начин на преподаване: Обикновено в групи до 10-15 човека. Имам и няколко предмета, в които сме около 30-40. Курсовете са отворени както за чуждестранни, така и за полски студенти. Всичките се провеждат с мулти медиа (дали са направени на power point или нещо друго няма значение). В повечето случаи професорът влиза и раздава материали за разглеждане по време на лекцията и такива, които трябва да се подготвят за следващия път. Някои професори предпочитат да се свързваме със секретарките им и да взимаме материалите от офиса им, седмица предварително. Един професор първият семестър ни беше направил диск с качени статии, книги, програми. Беше го направил в 3 екземпляра, поради липса на време, затова пък ни донесе CD-та, за да си го запишем едни от други. Няма нужда да казвам, че всичко е безплатно, нали? Този семестър имам и е-course : пак се ходи на лекции, но ти се дава парола за достъп до страница в която са поместени всички материали, вече минати или необходими за следващия път. Там се помества и информация ако няма да има лекция или залата ще е променена и т.н. А в България конспект от една страничка се оставя в книжарницата за копиране и събираме по 20 стотинки за изпита. Изразявайки учудването си на глас един французин ми каза, че в техния университет им раздавали карти с определен брой страници, които могат да копират или принтират безплатно. Онемях, да.

Професорите предпочитат интерактивни лекции. Задават въпроси и чакат такива да им бъдат зададени. Страхотно добронамерени са и е много лесно да разговаряш с тях. Някои пускат списък за присъствие, други не. Някои дори първи те поздравяват. Имах един професор първия семестър, който на три пъти дойде с по няколко кутии бонбони за всеки в курса. Без повод, да се подсладим по време на почивката…

Почти няма предмет, където да не се изисква изготвяне на презентация по дадена тема, независимо дали носи точки или не.

Няма учебници. Има препоръчителни книги (не една!), статии, научни трудове и т.н. *Поне в курсовете, които аз съм взимала, а повечето от тях всъщност са за магистърски програми. Предполагам, че през 1 и 2 курс, когато учат общи предмети (без да имат избрана дисциплина) естествено използват и учебници, само си мисля, че едва ли ги задължават от кой професор да са :) *

По-голямата част от материалите са свободни за сваляне от сайта на университета. Аз пак се учудвам :) , а един приятел германец ми казва как 6 от лекциите му през новия семестър в неговия университет били записани, затова не се налагало да ходи “на живо”. Поредното “ох”.

Не е имало път да не намеря професор в часовете за консултации.
Всички си дават e-mail-те и искат нашите, защото повечето от материалите и резултатите си ги получаваме в пощата си. Чрез e-mail е и основната ни комуникация (ако си болен, ако имаш затруднения по подготовката на проект и т.н.) За да се включа в един курс трябваше да изпратя CV и мотивационно писмо, след което професорът ми определи среща за подписване на документ с който ме приема в курса и за всеки случай ако се разминим бе посочил и телефона си. Една приятелка също трябваше да намери професор в последния ден от срока за подписване на документите и той беше на втората си работа (в някое министерство), затова и прати линк към карта с точните указания как да го намери.

Университета и компаниите: До голяма част от залите има и име на компания, помогнала за модернизирането и. Има компании, които предлагат съвместни програми с университета и такива, които имат свой курс. Този семестър аз лично участвам в курс, воден от консултанти на Deloitte, изготвен от тях и с техни материали. “Getting knowledge of strategic management”. Знам и за курс , провеждан от McKinsey, но мисля, че има и други. Повечето завършват и със сертификат, а на най-добрите се предлага стаж.

Инициативи: Няма ден , в който в основната сграда да не се провежда нещо. По-рядко събитието е само с рекламна цел, докато обикновено са инициативи, провеждани съвместно с компании, предлагащи на студентите участие в case study или запознавайки ги с различни събития/ състезания/ програми, които организират. Толкова са много, че студентите не се притесняват ако не участват в нещо днес, защото утре ще има друго. А аз още се ядосвам, че не успях да отсъствам 2 седмици от Винса миналата година, защото ме бяха одобрили за Майсторски клас по “Продажби” в София…. Ядосвах/м се, защото не знаеш дали ще имаш втори шанс. Тук съм участвала в 2 case studies: “How much is SGH worth as a money-making business? University as a business- valuations and value creation” и “Development of a sales strategy for a financial institution“. Кандидатства се on-line за допускане в участие. Последният път, когато се организираше „case maraton“, освен case studies, имаше лекции (за съжаление повечето на полски), а завърши с парти за около 250 студента в един от модерните клубове във Варшава- Monobar, организирано със съдействието и спонсорството на PriceWaterHouseCoopers. Раздаваха се и награди от игрите по време на маратона (снимката в началото е от една от игрите- раздаваха листи с икон. казус и след определен брой минути ги събираха; отново на полски :)) Наградите бяха iPod-и, екскурзия, предложение за стаж и др.

Друга честа инициатива са семинари на различни теми, отново водени от компании и отворени за всички студенти. (По принцип под формата на лекция за 1-2 ч.)

Отделно от това често има и „културни събития“. Концерти, рецитали, конкурси…

П.П. Забравих да спомена най-важното… Обучението в по-голямата си част е напълно безплатно за полските студенти. Само ако искат да вземат много повече от определения брой предмети, плащат за дадения курс…Или ако искат да изучават повече от 3 езика, мисля…А ето го и списъка с предмети:

Macroeconomics II
Macroeconomics II
International Finance
International Finance
Public Finance
Public Finance
International Economics
International Politics
Monetary Policy
Strategic Management
Macroeconomics III
Microeconomics III
Probability
Comparative Political Systems
History of International Relations
Project Management
Corporate Finance
Corporate Finance
International Forecasting and Simulations
Knowledge Management
Applied Econometrics
Mathematical Economics
Business Ethics
Transnational Corporations
International Logistics
International Marketing
International Financial Markets
Sociological and Psychological Aspects of Management
Socio-Economic Effects of Demographic Changes
Decision Theories and Management
Transformation in Central and Eastern Europe
Information Systems in Business II
Competitive Strategies
Computer Networks
Economics of Development
Political Ideologies
Theory of Economic Growth
Strategic Analysis of European Markets
Globalisation, Regionalisation and Competitiveness
International Competitiveness
Cross-Cultural Management
International Management
International Corporate Financial Management
FDI & Development of Polish Economy
Media Economics
EU Customs Policy and Law
EU Policies
US Foreign Policy after 1945
General Management – Business Strategy Game „Ceres
Time-Based Management (няма нищо общо с индивидуално управление на времето)
Risk Management
The Financial System in Poland and the European Union Challenge
Strategic Management
Venture Capital
Monetary Theory and Policy
Internet Marketing Strategies
Polish Capital Market
Christian-Muslim Encounters. Seminar in Intercultural Communication
English for Finance – Finanzsprache Deutsch
Economics of Transition
Business Intelligenece
Modern Financial Management
Public Speaking – Training
Hedging Interest Rate Risk
Economics of Crises
Internal Auditing
Cross-Cultural Management in Human Resources
A Review of Classic British Films
Dilbert – Corporate World and Working Place Relationships in the Eye of a Cartoonist
A Review of Classic American Movies
Methods of Artificial Intelligence in Banking and Finance
Network Economy and Company Management
Organizational Behaviour and Organizational Design
European Strategies and International Business
Strategic Marketing Management
Enterprise Value Built Growth
Knowledge Economy
Exchange Rate Economics
Comparative Analysis of Corporate Governance
Pension Funds
Information Technology Project Management
Financial Engineering
Managing Multiple Projects
International Corporate Governance
Microeconomics IV
Pricing of Bonds and Interest Rate Derivatives
Offshoring and Outsourcing in the EU and the USA
Economics of the Public Sector
EU Economic Policies

Сега уча:
THE CURRENT ECONOMIC, LEGISLATIVE AND POLITICAL DEVELOPMENTS IN THE EUROPEAN UNION
INTERNATIONAL POLITICS
BUSINESS-GOVERNMENT RELATIONS IN THE EUROPEAN CONTEXT II (CEMS)
EU POLICIES
NETWORK ECONOMY AND COMPANY MANAGEMENT (CEMS)
ORGANISATIONAL BEHAVIOUR AND ORGANISATIONAL DESIGN (CEMS)
Getting Knowledge for Strategic Management

5 мнения за “Варшавския икономически университет II

  1. Честно, докато ги четох и двата поста ме обзе едно много странно чувство, на…пропуснато. Нещо, което е можело и аз да видя и изпитам, и най-добронамерено ти завиждам за емоциите и моментите там. Бил съм за кратко на обучение в чужбина и всичко е въпрос на манталитет и желание. Как си го направиш и докалко ти разрешат разбира се. Сега наблюдавам в Русе, в Юридическият, а и не само, се зараждат тези идеи и се развиват малко по малко. Има за съжаление много фактори – основният не е липсата на пари или преподаватели, а липсата на интерес към ученето, които пречат. Като отида на изпит и някой каже – „Ех дано успея да препиша, че нищо не знам“ и после го гледам до мен на абсолветската…Тъпо е. Обезценено е усилието да се опитваш да знаеш. И от там спиралата…мани :)

  2. „едно много странно чувство, на…пропуснато“… И аз това почувствах с първата крачка в университета, но после се успокоявах, че дори една година е по-добре от нищо :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s