Лекция от Mrs. Elaine L. Chao, US Secretary of Labour

Преди малко се върнах от лекция, водена от Mrs. Elaine L. Chao, US Secretary of Labour, на тема „US Approach to Job Creation and Regulation of Business“.

Нямам думи да опиша колко положителна енергия струеше от тази жена, колко харизма, как можеше да я слушаш с часове :) *Не , не го казвам само, защото започна с процента жени, които заемат високи постове в нейния отдел- близо 50% :D *

Ето някои от по-интересните неща от лекцията (която бе по-скоро дискусия, тъй като Mrs. Elaine L. Chao предпочете да се съсредоточи повече върху въпросите, които аудиторията има):

– Последните данни за % безработица в САЩ ( от миналия петък :)) : 5,5 %

– Среден брой на работните места, които един американец е сменил до достигане на 40-годишна възраст: 10. (Коментарът беше, за да покаже колко мобилен е пазарът на труда в САЩ и как хората не се страхуват да търсят работата, която най-много им харесва, а това пък е възможно благодарение на големия избор.)

– САЩ (в лицето на правителството и на частния сектор) инвестират милиарди долари в обучения на служителите (Тука има много докато ги стигнем … )

– Спомена, че в момента САЩ изпитват недостиг на високо-квалифицирани кадри, особено в областите на здравния сектор, инженерството, нано технологиите и др. (А това, което винаги е осигурявало предимство на Америка са иновациите…)

– Работната сила в момента наброява 153 милиона

– Емигрантите наброяват почти 10% от раб. сила. (хареса ми как ги наричат: „undocumented“ вместо „illegal“ :) ) Коментар, че САЩ се нуждае от тези eмигранти, естествено, не липсваше. Все още няма консенсус какво да се предприеме за легализирането на eмигрантите- дали автоматично получаване на гражданство, дали програми за временна заетост или нещо друго.

– Спомена, че медиите преувеличават в някаква степен за състоянието на икономиката в страната и че декември/януари всичко ще си дойде на мястото :)

– Хубав въпрос, който остана без ясен отговор бе как се отразява слабия долар на емиграцията, защото САЩ вече не е толкова привлекателна дестинация за работа в ниско-платените сектори…

– Mrs. Elaine L. Chao говори малко и за разликите в ценностните системи на хората от Америка и на тези от Азия. (freedom vs order :) )

И още много неща се казаха, ама Вие си ги знаете (достатъчно много се е изписало вече за кризата в САЩ, за цените на горивата и т.н. ), но беше доста приятно преживяване за мен. За миг не съжалих, че отидох там, вместо да оползотворя и тези 2 часа в подготовка за последния ми изпит… (Все пак може да ми стискате палци този четвъртък ;-) )

3 мнения за “Лекция от Mrs. Elaine L. Chao, US Secretary of Labour

  1. Не й вярвай много на Ленчето… Тя е от най-безцветните подлизурски образи на едно провалило се правителство. Естествено, че според нея „медиите са преувеличили кризата“ – защото не е в нейна полза да има такава. За статистиката за безработицата пък да не говорим. Bъобще имай си много наум когато говори човек от правителство и не ги зяпай в устата – те си имат agenda.

    Freedom vs. order? За кого е freedom и за кого order? Защото в Ориента най-малкото, което има е строг order, който пък е характерно естествено обстоятелство за Америка. Да не се впуска много в антропология, не е нейната силна страна…

  2. Ленчето за първи път я виждах и чувах :)) Това са ми впечатленията, но сега ще си имам едно на ум ;-)

    *оправих латиницата :) току що се връщам уж от най-красивия полски град…
    Приятно, слънчево и усмихнато лято и на теб :) *

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s