Ярко сияние, Джон Стайнбек

„Ярко сияние“ е моят трети опит за работа върху новия жанр, наречен повест пиеса.“- така започва послеслова на книгата, до който, повярвайте, ще стигнете неусетно. Чете се на един дъх, не само заради обема. Освен „Ярко сияние“, книгата (книжката ?) съдържа и „Парадокс и мечта“, редове посветени на американския мит или т.нар. „американски начин на живот“. Последните страници са запазени за речта на Стайнбек при получаване на Нобеловата награда за литература през 1962 година.

Това е третата негова творба, която съм чела и за пореден път се убедих какъв невероятен майстор на перото е Стайнбек, как умело борави с описанията без да досажда, как вмъква изречения мъдрост, които просто те карат да спреш за миг и да си зададеш въпроси, чиито отговори досега би трябвало сам да си открил.

Прекрасно четиво за някой мързелив есенен предиобед.

„Човек не може да се откаже от кръвта си- извиква Джо Сол,- не може просто така да прекъсне нишката на безсмъртието си.“

„Когато телата на мъжа и жената се срещнат с любов, се поражда обещание, понякога тъй дълбоко закодирано в клетките им, че разумът не може да го разгадае. Поражда се недвусмислено обещание, че в резултат на разтърсването и екстаза ще се появи дете. Обещание, което двете тела взаимно си дават.“

„Много е лесно да се дава, но само благородните хора притежават смелостта и великодушието, и да не забравя- щедростта да получават.“

„Нашият противен, дребен вид, слаб и опасен, разкъсван от лудост, жесток и свадлив, вид, който познава злото- единственият, който познава злото и го използва, единственият, който познава чистотата и е омърсен, който познава жестокостта и е непоносимо жесток.“

от „Ясно сияние“,

„Човекът се е превърнал в най-голямата заплаха и единствена надежда на човечеството.“ ,

от речта.

P.S. Оказа се, че доста се е изписало из блоговете за тази книжка. Ето мнението при Литературата Днес.

5 мнения за “Ярко сияние, Джон Стайнбек

  1. лооол, звучи доста интересно :) винаги съм искал да прочета нещо на Стайнбек и се ме надъха да си набавя за четене, мерси!

  2. Аз съм чела още „За мишките и хората“ и „На изток от рая“. Всички си заслужават :)Първата може и да те просълзи накрая.

    Много хвалят също „Тортила Флет“, „Към един незнаен Бог“ и „Гроздовете на гнева“… Общо взето към което и негово произведение да посегнеш, предполагам ще останеш доволен :))

  3. Личното ми мнение е, че „Към един незнаен бог“ и „На изток от рая“ са най-добрите книги на Стайнбек. Хубавото при него обаче е, че, каквото и да хванеш, ти се струва невероятно интересно :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s