Майсторски бизнес клас по мениджмънт, ден II ( Управление на времето )

time_management

*За първия ден ви споменах тук :) *

Обучението по ефективно управление на времето се проведе от Марионела Божкова (AIMS Human Capital ) и впредвид интереса ми относно усъвършенстването т.нар. меки умения ( специално за time management погледни тук), когато разбрах темата, признавам, останах леко разочарована . Помислих си, че освен ноу-хауто за интересни техники, които могат да се използват при провеждането на подобен тип обучение, едва ли ще науча нещо повече…

Да, да, ама не :)) Нали помните онова златно правило, което гласи, че понякога, когато си позволяваме да имаме ниски очаквания, реалността може да ни изненада много много приятно ;-)

(Оставям настрана факта, че вярвам, че не всички обучения са предназначени да ни наливат нови знания. Някои са само, за да ни припомнят, че знаем и че можем. Един вид магия ;-) )

Обучението започна с раздаването на часовници за всеки един от нас- хартиени кръгове с цифри, които чакат да им се вдъхне живот :)) Трябваше да изразим отношението си към времето. Не съм записвала чуждите предложения (а трябваше, защото имаше някои много хубави! :)), но моето беше:

„Времето е невъзобновим ресурс” ( и все пак понякога го забравям :) )

Старта бе даден успешно и се започна едно забавно, много интерактивно и смея да твърдя полезно обучение… Обучение, което няма да преразказвам, но пък ще споделя онова, което взех от него.

Времето е единственият ресурс, който е по равно разпределен. (Тук фокусът бе върху мениджърите и ресурсите с които разполагат.)

Управлението на времето = управление на нас самите във времето

„In-people” и „through-time-people” (според това „къде“ виждаш миналото и бъдещето си: от ляво/ дясно или пред/ зад теб)

Съществува линейно и часово време.

Ефективност vs. ефикасност (Ефективността не е достатъчна. )

Да се ориентираме към резултати, вместо към дейности.

***

Ако трябва да добавя нещо от мен, то това е, че преди да се заемете с управление на времето си, трябва да имате ясна престава какво искате, да сте наясно с процеса на поставяне на цели, защо е важно и има ли значение как.

Не забравяйте, че ние сме продукт на навиците си (!) и си залепете на видно място една бележчица, която да ви подсеща да се запитате дали това, което правите днес, ви доближава към онова, което искате утре.

Тук трябва да спомена, че съм далеч от профила на перфектно организиран човек :)) и по-скоро бавничко се приближавам към онзи квадрат, в който по принцип трябва да оперираме (на важните и не-спешни задачи), но пък поне съм поела по пътя :)

А вие?

5 мнения за “Майсторски бизнес клас по мениджмънт, ден II ( Управление на времето )

  1. Времето е невъзобновим ресурс, но като всеки друг също подлежи на мултиплициране :) Дълга история, подплатена с личен опит. Тези дни ще ти я пратя на мейла да се посмееш хубаво :D

  2. Подсети ме за една стара книжка „One minute manager“ :) и как ценейки времето на другите си спестяваш много за себе си. :)

  3. Ооо, как ме подсети с твоя коментар, благодаря! Едно от правилата със звездичка при TM-та: да ценим времето на другите! :)

    (А книжката ще я потърся :))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s