Семинар на бъдещето и NetInfo на 10 години :)

img_2975

*Ако искаш снимки от събитието отиди на гости на Комитата. Ако искаш да разбереш малко повече за лекциите, прескочи първите 3 абзаца тук :) *

Какви ще бъдат медиите на бъдещето?

„След 10 години мобилните апарати и лаптопите ще бъдат едно; екраните ще бъдат въображаеми (на най-близката стена :)) или за целта ще използваме специални очила, които да ни служат като екран. Всеки ще има своя интернет ID . Медиите ще бъдат персонифицирани– това, което аз гледам по една и съща тв или това, което аз чета в един и същи вестник като на някой друг, може да бъде различно, следвайки моите интереси и предпочитания. Не вярвам печатните медии да изчезнат, защото ако всичко е online based, съзнанието (и зрението ни най-вече) би се натоварвало прекалено. Медиите ще достигат до нас най-вече чрез интернет и по канали, които позволяват лесна обратна връзка. Процеса трябва да стане много по-интерактивен. Ще същестуват повече интернет платформи, които ще се използват активно и от медиите. Времето, което ще прекарваме с медиите би било равно на това, което е днес, но ще е по-пълноценно и ще достигаме по-лесно до необходимата ни информация, която пък ще е в по-удобна форма.”

Това е отговорът, който ми спечели покана за рождения ден на НетИнфо и заради който се озовах с два билета Вн-Сф и Сф-Вн в рамките на едно и също денонощие :) Добавете към това пътуване и студентския празник, плюс вечерите преди него, и ще разберете как бях на ей толкова да заспа в таксито за към гарата, а в петък не излязох от вкъщи :)) Към 9- 10 вечерта движенията ми бяха толкова некоординирани (попитайте телефона ми за потвърждение…или по-скоро го огледайте :D ), думите забавени, очите кървясали, та 15 минути преди предпоследния автобус на Биомет за Варна да замине, се молех да си сменя билета от 00:00ч. за 22:30ч. „Ако не го направите ще заспа на гарата и ще си пропусна автобуса” – бяха думите, с които ги спечелих :))) За щастие хората бяха много разбрани, дори и с чувство за хумор. (Странно, този семестър съм пътувала повече до Сф, отколкото до Бс.)

Сега по същество. Страхотно добра организация и тайминг, който се спазваше почти на 100% :) (Това за България изисква аплодисменти :))) Още при регистрацията си, една сладурана от НетИнфо се запозна с мен и после ме представи на някои нейни колеги, което беше супер мило :) Дискусиите бяха много интересни и честно казано се молех да няма почивки между тях :)), защото пак трябваше да съм на телефона, за да не стоя самичка, а в предвид тежката програма преди и около осми декемри, нямах сили дори за безсмислени „женски разговори” . За първи път се чувствах некомфортно попадайки в среда, в която не познавам никого. Е, ако бях по-срамежлива сигурно щях да си тръгна още на втората почивка, вместо да си пия самотно кафето на бара, но не се предадох и дори накрая се джойнах към една група свежи сладури ;-) Искат, не искат, от куртоазия или не, нямаха нищо против :)

Толкова за моя експириънс по време на събитието, ето и някои впечатления от лекциите:

Първа лекция: Медийно бъдеще. От нея съм си записала за разликата в рекламите между Източна и Западна Европа и колко евтина е рекламата у нас. Плюс тенденцията за повече т.нар. lowcost advertisement, демек реклама по радио и интернет, за сметка на скъпата телевизионна такава и в унисон с кризата. Разговора ни отведе и до разликата между класическата телевизия, тази която е уеднаквявала хората и е формирала една пасивна аудитория и „новите медии”, които се крепят точно на обратното- на активност, и където всеки защитава своята индивидуалност. Новите медии също така ограничават възможността за манипулиране на общественото мнение.

Хареса ми определението за блогърската журналистика: „журналистика, която се прави от потребители на журналистика”. Тендецията е блогърите все повече да засягат основните и най-вече неудобните граждански теми. Тук се стигна и до проблема за депрофесионализацията на журналистиката…

Втора лекция: Гражданско общество и свобода на словото. От лекцията на доц. Нели Огнянова съм си записала какво е интернет- терен на шансовете или терен на рисковете. Създателите на svejo.net– Явор Иванов и Станислав Божков говореха за бъдещето на блоговете. Споменаха как навън са крачка пред нас и има блогъри, които издържат семействата си от това… (А аз се питам не се ли губи нещо важно по пътя на комерсиализация на блоговете…не се ли губи именно това, което ги е отличавало в началото?) Повечето от въпросите след презентацията на всички участници в дискусията бяха отнесени именно към блогърството. Имах шанса да стоя между много приятен и забавен професор по журналистика и негова студентка, също сладурана, когато разбрах, че и двамата хич , ама хич не обичат блогърите, затова се усмихвах мълчаливо на коментари като „99% от блоговете са боклук”, „не можеш да искаш статут на журналист без да познаваш основите на журналистиката” и т.н. Оказа се, че доста от хората в залата, или поне моето впечатление е такова, не са фенове на блогърството.

Андрей Райчев направи уникална презентация, честно :D При него нямаше време за записки, който е бил на събитието, ще ме разбере :)) Зеленото слънце ще го помня цял живот :D

Трета лекция. Бъдеще на образованието. Хубавото тук, освен интересната тема, беше, че един от участниците в дискусията всъщност беше министърът на образованието- Даниел Вълчев, който ми направи страхотно впечатление, наистина. Един от въпросите дошли от публиката беше защо държавните университети не могат да заприличат на НБУ по отношение на системата, която е изградена там… Отговорът на министърът беше добър, макар, че аз лично не успях да бъда убедена в доводите му, тъй като университета за който толкова съм писала тук- SGH (виж тук и тук) е държавен, студентите май не плащат и грош, за да учат там, могат след втората година да си изготвят сами графика и ректорът там се избира….така както и тук. Мога да посоча поне 10 неща, които могат да подобрят неумоверно много системата ни, с минимум усилия, но едва ли само аз ги знам, по-скоро на никой не му се занимава…

Четвърта лекция. Забавление, социализация, информираност през погледа на 10-годишните. Супер забавен разговор се получи :) Сладурите от „Това го знае всяко хлапе…“ бяха уникални и направо непредсказуеми в отговорите си, особено с призива накрая „не влизайте в порно сайтове!” :D Говореха като големи и с право си заслужиха аплодисментите.

Пета лекция. Екология. Тук, признавам, излязох, защото вече бях на ръба да припадна от умора. И прибегнах към мъфин с боровинка (уникално вкусен, отдавна не бях попадала на такъв!:)), фреш и един аналгин (винаги и за всичко помага :)).

Шеста лекция. Новите правила за комуникация. Не запомних името на говорещия, защото не беше Патрик Колистър, както трябваше по програма, но също беше супер готин :) Спомена, че рекламата трябва да се промени към такава, която включва хората в нея и даде пример за Alternate Reality Game. За първи път чух това съчетание в часовете по network economy&company management. Примерът от презентацията не запомних, от лекциите ми беше Nine Inch Nail’s “New Age” marketing campaign.

Тук спирам. Ще кажа само, че бях забравила какво е да съм на „лекции“, които са ми интересни. За последно ми се бе случило във Варшава. Тук посещавам само упражнения… Моя скромен протест към образователната ни система.

Честит рожден ден на НетИнфо още веднъж и само успехи за напред :)

4 мнения за “Семинар на бъдещето и NetInfo на 10 години :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s