Как се подготвих (успешно) за TOEFL

Така… Голямото учене завърши с голямо чакане и ето ме, от вторник насам не мога да спра да се усмихвам и да скачам от радост :) Резултатът ми бе съобщен по средата на пътя Бургас- Варна, насред гората, и нищо, че нямаше как да скачам от радост , мисля всички разбраха, че нещо много хубаво ще да е станало… :)

106 (от 120 ) – това е резултатът ми от internet-based TOEFL, на който се явих точно на връх Св. Валентин. (Можеше и малко по-добре, но да не издребняваме :))

R- 28, L- 28, S- 26 и изненадата W- 24. (Изненада, защото на излизане от тест центъра най-доволна бях именно от последната секция :))

И понеже много приятели ме молят да им кажа нещо повече за формата на изпита, за сложността, за това има ли смисъл да се ходи на уроци/курсове, да се купуват учебни материали и прочие, реших да споделя моето мнение относно подготовката за тойфл.

Аз лично се подготвях с частни уроци, които бяха единствено насочени към speaking-а и writing-a , секциите, които малко трудно човек може сам да си оцени. За другите две се изисква само речник и може би, съобразителност. Лятото 10/11 клас съм била и на курс, затова смея да имам мнение по въпроса кое е по-добре :)

Ако не се чувствате достатъчно уверени в английския си, изберете курс, но САМО ако знаете, че нивото на цялата група ще е близко до Вашето или ако не, то поне сте сигурен, че резултатите на другите няма да ви обезсърчават, а мотивират.

Ако се чувствате достатъчно уверени в английския си- изберете или курс, когато сте сигурни, че групата е на Вашето ниво, или уроци. Не смятам, че има по-добра/ по-лоша опция. Зависи от Вас. А от финансова гледна точка един курс излиза малко повече или малко по-малко от 10 урока за по два астрономически часа. Аз избрах уроци след като нямаше как да тръгна на курс, тъй като лятото работех. Има много хора, които се подготвят сами, което си е много добра опция (3 седмици преди изпита, правех същото, от сутрин до вечер :))), но все пак съветът ми е поне няколко урока.

Сега съветите… :)

Моя съвет за reading-a е да НЕ губите време да четете целият текст в началото, а директно да тръгнете към въпросите. Първо, защото в изпитни условия, текста бе много по-дълъг от това, което съм виждала в примерните тестове на Barron`s, Kaplan и Longman (което може да доведе до играене на тото при последните въпроси), а и защото ако се замислите, ще осъзнаете, че няма смисъл. Не само, че губите ценно време, но и накрая, от стреса, прочетеното е като пълна мъгла. Докато 90% от въпросите НЕ са относно целия текст, а отделен абзац или отделна дума.

Съвет за listening-a… Това, по принцип, за мен е най-лесната секция. Затова и понеже теста може да се падне с дълъг reading или дълъг listening, аз предпочетох последното и така стана :))) Когато се изморявах от тестове, думи, есета, си пусках онлайн лекции от някой американски университет на тема, която ми е интересна, и се успокоявах, че това също е упражнение :) Не знам дали помага, но със сигурност не вреди.

Моя съвет: Не се старайте да записвате всичко, защото понякога докато записвате едно, друго изтървате. И НЕ Е вярно, че не питат за детайли. Питат. Затова по-скоро запомнете голямата картинка и нахвърляйте детайлите.

Speaking-a на мен ми беше най-голямото притеснение, не за друго, но защото си е някак стресиращо :) Бам въпрос, бам 15/20 секунди време за размисъл и хоп, вече трябва да говориш АРГУМЕНТИРАНО, правилно, ясно, бързо, до края и т.н. Общо взето 4 от 6-те въпроса са (доста) лесни – първите два, които са свързани с независима тема или твое преживяне/мнение, и двата свързани с campus sitiation. Останалите- според зависи, особено въпроса, в който четеш даден академичен текст и после слушаш лекция по темата. Не казвам, че са трудни за разбиране. Трудни са по-скоро откъм тайминг- да прочетеш и запишеш най-важното от текста и да кажеш всичко, което желаеш в рамките на отредените секунди. Моята грешка при подготовката ми най-често беше, че се спускам да кажа всичко. НЕ. Отбирайте кое да, кое не. Иначе няма да ви стигне времето за отговор, да засегнете най-важното и от текста, и от лекцията.

Writing-a, по принцип, не ми се струва труден. Има достатъчно време, като на мен и на двете есета ми бяха останали между 5 и 10 минути свободни, в предвид, че на independent есето написах 450 думи :) При подготовката си, когато пишете есета, може да си давате по-малко време от отреденото, за да свикнете да пишете по-бързо. Аз лично не използвам планове и не пиша увода, като „това е така, защото 1), 2), 3)“ и после започвам с първо, после, още повече и накрая :) , но всеки според стила. Това НЕ е есе за SAT, затова оригиналността тук май не е от значение :) На writing based on reading and listening имам 2,5 – 3,5, което е доста малко и смятам, че е заради това, че реших да експериментирам малко (не го правете! :)) и вместо сигурната форма „in the reading passage…“ / „in the listening material…“, се хвърлих да ги разглеждам заедно, но пък ще ми е за урок. На writing based on knowledge and experience имам 4-5, което е добре :)

Ако трябва да избирате между тойфл и друг сертификат, Ви препоръчвам тойфл. Първо, защото е по-лесен (поне на мен така ми се струва) и второ, защото го приемат на повече места (май).

Съвети за самия изпит… Понеже всеки започва speaking секцията по-различно време, в залата става шумно и разсейващо, независимо от слушалките, затова когато тренирате с тестовете, може да си пуската телевизора, примерно, за да свикнете с шума и да не губите концентрация.

Ако можете, пресъздавайте точно условията на изпита, за да свикне и организма ви. Примерно, аз трябваше да променя режима си и вместо да стоя до 2-3 вечерта, започнахда лягам преди 11 и да ставам между 6 и 7, като изпита ми беше насрочен за 9 сутринта. Така си гарантирате, че няма да ви се приспи, да се чувстване неконфортно и т.н. (Хубавото е, че отдавна се канех на такава промяна и я запазих дори след изпита :))

Друго, друго… учебни материали. Потърсете си тестовете на Barrons, Kaplan и Longman и ги почнете отзад напред. Учебника на Barrons е добър, книжката на Barrons с думи, които трябва да знаете, може да е too basic ако имате добро ниво на английски, но и двете са полезни. Самия софтуер е супер сакат, затова някои тестове, може да си ги правите от учебника.

Друго не се сещам, питайте :) Не е невъзможно от първия път да имате хубав резултат, дори ако не сте английска гимназия (моя случай :)), но пък ако имате възможност (финансова и времева) може да се явите колкото пъти желаете :)

Късмет и се надявам, че сте взели нещо полезничко от написаното дотук :)

56 мнения за “Как се подготвих (успешно) за TOEFL

 1. Привет!
  Първо, браво! Честито и да е на късмет! :)
  Второ, благодаря за хубавите наставления и доста подробните описания! *имаш една почерпка* ;)
  Странно ми е било винаги защо хора, явили се на теста и дори имаши нелоши резултати, не искат да говорят много – много за него. Поне сред моите познати беше така. Даже имах случаи да не искат да си кажат резултата. Последният път, когато питах по темата, поне разбрах, че се преминава от paper based на компютърен тест. Тогава имаше опцията да се избира все още. Отдавна беше. :))

 2. От това, което са ми казвали познати за TOEFL и самия му формат (който според тях е гаден), се преориентирах към IELTS (Аcademic Module). За месец – два по- интензивна подготовка (speaking и writing най- вече) човек спокойно може да си изкара оценка и отиде в повечето европейски университети.

 3. IELTS май е по-лесничък (особено с новите промени във формата на TOEFL-a), но истината е Cambridge. Сега съжалявам, че не се понапънах малко повече навремето да взема CPE когато още го знаех добре тоя език:) Не за друго, ами е lifetime за разлика от почти всички други сертификати за английски (и сега ми стои в CV-то „незаконно“, трябва да взема да го разкарам най-накрая:)).

 4. Cambridge не го признават навсякъде и не става много за кандидатстване. А иначе аз съм доста предубедена към lifetime сертификатите- какво би говорило на един работодател, че преди 10 г. си взел сертификат за владеене на английски, ако оттогава не си го ползвал и сега две думички на кръст не можеш да кажеш?

  И аз имам диплома от френското посолство след като завърших френската, като сертификат, че видиш ли много добре го знам този език :), но от 4 години не съм казала думичка на френски и въобще не го вписвам в CV-то си, за да не създавам грешни впечатления, защото истината е- език се забравя :)

 5. За университети – може, нямам спомен вече, а и сигурно нещата са се променили. Навремето само TOEFL признаваха по тия, в които исках (или по-скоро имах възможност) да кандидатствам, тук-там и IELTS. Що се отнася до сертификатите (професионалните имам предвид, но в часност и езиковите доколкото имат отношение към работата) – единствената им цел е да те докарат до интервю, след това ако човекът насреща знае какво прави точно от 2 приказки ще разбере какво знаеш и колко струваш. Просто е по-удобно да са lifetime:) Цялата тая история със сертификатите не е нищо повече от една огромна машина за пари, но това е прекалено дълга тема за тук.

  А за френската не си права – след 5 години в езикова не ми казвай, че не говориш добре френски;) Още повече, че точно месец-два-три във Франция и ще влезеш в оптимална форма. Че се забравя – забравя се, и то много бързо – и аз позабравям английския заради ограничената вербална комуникация с чужденци, ама слава богу всичко наоколо е на английски и трудно можеш да го игнорираш.

 6. 10x za infoto :) mn polezno…imah nujda ot tazi info, tai kato sled 1 mesec imam toefl izpit i o6te ne sam zapo4nala da se podgotvqm seriozno…misleh vse pak da posetq nqkvi kursove, no misleh, 4e 6te otnemat samo 1 mesec, a se okaza pove4ko vreme.
  sega si tarsq 4astni uroci i se nadqvam da namerq skoro i da ne se izrasq mn..no 6te imam nujda ot tankosti po izpita. sama nqma da moga da se podgotvq bez nqkoi tipi4ni belejki, koito trqbva da znam. a da ne govorim, 4e sam po princip razseqna i 6te trqbva dosta da se koncentriram.
  10x otnovo :)

 7. Браво, на теб сладур и аз скоро ще се явявам и дай Боже да имам около твоя ресултат 100 ми е таргета иначе :))

 8. Мерси :)), все пак имам малки колебания относно дали Ielts не е по-лесния вариант що се отнася до Speaking и Writing частите. Ти какво мислиш по въпросът?

 9. Аз съм за тойфл, но е въпрос на личен избор; университетите не ги е грижа кой от двата ще избереш, трябва да видиш този, на който ще имаш повече…

 10. И за който по-лесно можеш да си намериш читави материали без пари в нета:)

 11. Здравейте,
  и аз май стигнах до тази дилема – TOEFL или IELTS. Ще съм много благодарна, ако някой даде съвет.
  Започнах да се подготвям за ТОЕФЛ, но мисля, че спийкинга доста ще ме озори, най вече с времевото ограничение. Докато на ИЕЛТС ми се вижда доста елементарен. О друга страна рийдинга на ИЕЛТС има много видове въпроси и изпаднах в голяма дупка да се чудя, гледам примерни тестове, да сравнявам и т.н.
  Моля, някой, ако има опит с двата изпита, да сподели.

 12. Аз продължавам да съм за тойфел :) И от опита ми на кариерен консултант (т.е. работата с ученици 11-12 клас, които желаят да учат в чужбина, или 3-4 курс студенти- за магистратура), по-голямата част се спира на тойфл….

  Но за университети пак казвам- няма абсолютно никакво значение кой от двата.

  Пробвай няколко варианта и на единия, и на другия, и вземи решение, към което няма да се връщаш пак, а ще се фокусираш върху подготовката за съответния формат :)

  Успех!

 13. Реших да потърся информация в Google, и естествено попаднах тук, съдба, какво да се прави :)
  И на мен всички ми казват, че IELTS е по-лесният вариант, но теб си слушам. Взех цял „пакет“ – книжка с думи, друга с тестове и дискове отделно. Много стресиращо изглежда, но съм убедена, че не е чак толкова страшно(нещо като със заплахата за матурите след 12 клас). Учиш, плашат те, а накрая се оказва лесно. Уроците ми се струват излишна загуба на пари, ако имаш нормално ниво на английски. Може би 5-6 урока преди самия изпит, са много добра идея, но специално посещаване на курсове с месеци май е ненужно, ако има упорита самоподготовка.
  Мен също най-много ме притеснява speaking, но ще се експериментира :)
  *hoping*

 14. Дам- всичко е въпрос на (само)дисциплина, търпение, воля и желание :))

  Ако ги има, сигурна съм, че ще се справиш :)

  Успех!

 15. Имам един въпрос. Понеже в момента чета разяснения относно writing-а, видях това:
  „First you’ll read an academic passage….
  … The reading passage will disappear while you are listening to the lecture, but the passage will return to the screen for reference when you begin to write your essay.“
  Това означава ли, че текстът за четене си остава на екрана, докато пишеш есето? Не е ли твърде странно(и в края на краищата огромно улеснение). Важи ли същото за speaking, при въпросите отнасящи се за онези кратките текстове, които после преразказваш?

 16. честно казано вече съм забравила… но май се връщаше параграфа на екрана…

  при всички случаи нямаш много време да се рефърваш към него :S

 17. Здравейте,
  Къде във София ще мога най добре да се подготвя за Тоефл. Не ми казвайте че мога сам да се подготвя или че трябва упоритост :) Видях че Фулбрайт предлагат курсове някой има ли впечатления?
  Благодаря :)

 18. Привет!

  Аз се готвех в Бургас, затова не мога много да съм ти от помощ…

  Виж в Американския колеж дали не предлагат и курсове. Фондация „Кирил и Методий“, която по принцип не харесвам, май също имат.

  Успех!

 19. Здравей! Исках да попитам дали по време на listeninga виждаш въпросите или след това ти ги дават. :)

 20. Здравейте,
  Първо искам да ви поздравя за чудесния блог и да благодаря за удоволствието, което ми носите докато ви чета :))
  Реших да ви пиша с едно въпросче, а дори май са малко повечко, за което предварително се извинявам. Ученичка 11 клас съм, от Бургас, и тъй като имам желание да продължа висшето си образование в чужбина от доста месеци насам търся информация и се подготвям за стъпките, които ми предстоят. И тук идва момента с изпитите за сертификат. Мисля това лято да посетя индивидуални курсове за подготовка за Toefl, който както виждам вие препоръчвате, но все пак да попитам дали към днешна дата все още Toefl е по-добрият вариант от IELTS?
  Другото, което ме притеснява е самата подготовка. Насочила съм се към езиковия център Words, но все пак не съм напълно сигурна дали е правилното място, вие какво мислите за този център? Ще съм много благодарна ако ме насочите към други такива центрове, които предлагат индивидуално обучение и наистина добра подготовка за изпитите.
  Всъщност, като цяло имам още купища въпроси по отношение на висшето образование в чужбина, защото наистина имам желанието, а не мисля, че съм достатъчно запозната с нещата. Като цяло искам да се обърна към консултант и искрено ми се ще това да сте вие, затова ако има някакъв начин лично да се свържа с вас, или тук да задам останалите си питанки, моля кажете :))
  и едно предварително, голямо Благодаря! : ))

 21. Привет!

  И двата изпита ти вършат работа, но е хубаво да провериш със сигурност за дадения университет, който най-силно те интересува.

  За WORDS мога да кажа само хубави неща и силно препоръчвам :) Страхотен екип и страхотна атмосфера!

  Пиши ми на имейл: apieceofme [@] abv [.] bg

  Успех!

 22. Здравей,
  Можеш ли да кажеш при кой си се готвил в Бургас и доволен ли си останал, че аз си търся уроци сега :)))

  Благодаря ти предварително :)

 23. Здравйте,
  Какво ще кажете за i-Study language school? Аз искам да се явя на тоефл края на ноември за да мога да хвана срока за подаване на документи. По принцип нивото ми е B2 и на Берънс не са ми много трудни секциите. Правих входящ тест при горе посочените и не знам какво стана, но нивото ми излезе при тях B1 и се справих много зле. Трябва да взема решение и нямам никакво време. Може ли да ми помогнете?

 24. apieceofme, благодаря ти за цялата информация която си изписала :) Аз имам по странен въпрос… Малко съм калпазанин и въпреки че го учихме в училище, то аз не се стараех по английски език. В момента го поназнайвам, но съжалявам много че не го научих като света ;(

  Искам да те попитам, ако ходя на курсове по английски език – нива A2 и B1, дали би ми стигнало за ТОЕФЛ и свободно контактуване (знам че всичко е много относително и хипотетично, но все пак се говори че това не е най-трудният изпит).

 25. @Iri: Не съм запозната с това училище, но от опит, при силна мотивация, навсякъде може да се постигнат добри резултати. Разбира се, правилният учител и подход могат много да допринесат.

  Честа грешка е да се бърза да се вземе изпит по езика преди 15 януари (или друг краен срок). Сертификат може да се покаже дори през юни. По-добре е да се заложи на високи резултати и задълбочена подготовка, отколкото на по-ранно явяване.

  @AlkaAska: Връщаме се на мотивацията и че при силна мотивация, няма невъзможни неща. Мотивацията върви със (само)дисциплина, така че всичко е в твоите ръце :) Единственият ми съвет е да не отлагаш, защото времето наистина лети…

  Успех!

 26. Здравей! В момента съм 11 клас и понеже искам да кандидатствам в чужбина много се чудя за изпита. Първо се бях насочила към CAE, ходих на курс, но не съм никак доволна от резултатите и затова реших да се насоча към друг формат… Но се чудя дали ще успея да се подготвя достатъчно добре за TOEFL или да се насоча към IELTS, за който твърдят, че е по-лесен. Лично аз нямам идея какви са, защото до тук не открих тестове, по които да съдя…. :)

 27. Do Desi: testove ima v Zamunda , toefl mega pack. Ielts sashto iimat. :) Zatova koi shte ti e po lesen, zavisi ot teb samata, zashtoto Toefl e za vreme i barzo mislene, Ielts e logichesko mislene i ne e na PC. Uspeh!

 28. Zdraveite izkluchitelno se nujdaq ot izpita TOEFL ako mislite, che mojete da mi pomognete shte sam vi mnogo blagodarna. Tova e nai-golqmata mi mechta i se nujdaq ot dobar uchitel, koito moje da mi pomogne. Blagodarq predvaritelno.

 29. Zdraveire!Imate li informacia za podgotovkata za izpita TOEFL v Plovdiv.Kursove,u4iteli.Kade se polagat izpitite?

 30. Здравейте. Бихте ли споделили кoИ учебници са най-подходящи при подготовката по различните нива? В различните учебни центрове работят по различни издателства и системи. Имам завършено ниво UpperIntermidiate и ми предстои да запиша ниво Anvanced и след това да изкарам подготвителен курс за Toefl. В предишния център в който ходех учехме по системата Headway . В момента съм се насочила към English Academy . Там работят с Cutting edge. И двете програми са с учебници на Longman. Според вас кои са по-добри ? По кои учебници да се подготвям ? Благодаря

 31. Така,през целия текст не прочетох почти нищо полезно,а само четях за това как ти се хвалеше…Ок,не е нужно толкова да преувеличаваш…Не си направила нищо по-различно от другите хора,които даже и по-голям резултат имат,ти сама викаш ,че за теб TOEFL е по-лесния от другите тестове,защо толкова се хвалиш?Взела си един изпит,не си станала доцент…Логика?!

 32. Мила, Даяна.

  Благодаря ти за коментара. От написването на статията досега съм получила само положителна обратна връзка и думите ми са били приемани като съвет, не хвалба. Още повече, че аз до ден днешен не съм кой знае колко щастлива от постижението.

  Съжалявам, че ти го разбираш по-друг начин.

  Само между другото, всеки сам преценя кой от трите изпита е най-лесен и познавам много хора, които предпочитат IELTS/ CAE.

  Ще се радвам ти да споделиш личен опит. Ще е интересно.

  Пък после и аз мога да похейтя малко ;-) Ей така. да сме квит.

  Весел ден,
  М.

 33. Kolko vreme se podgotvqshe za izpita? Edna gidina dali e dostatuchna? I mnogo se chudq zashtoto sum izkluchitelno pritesnitelna dali da se podgotvqm induvidualno ili s grupa ?

 34. Колко време е нужно за подготовка зависи от нивото на познаване на езика, от което се тръгва, т.е. силно субективно е. И две седмици интензивна подготовка при добро владеене на езика са достатъчни.

 35. Здравейте, изкарах курс за Toefl и на изпита имам 54т. Голямо разочарование. Много ми трябваха 71т. Сега накъде? Явно малко го подцених. Но в интерес на истината беше много труден. Какво ще ме посъветвате, след един месец ще се пробвам пак. От къде мога да си изтегля тестове и как да се подготвя сам, явно на курса не ме научиха на кой знае какво. Благодаря!

 36. Резултатът е слаб наистина, но недей да прехвърляш вината на курса/преподавателя. В по-голямата си част подготовката за изпита е в твои ръце….

  (Преди време в замунда имаше тестове.)

 37. „Честа грешка е да се бърза да се вземе изпит по езика преди 15 януари (или друг краен срок). Сертификат може да се покаже дори през юни. По-добре е да се заложи на високи резултати и задълбочена подготовка, отколкото на по-ранно явяване.“

  Това за всички унита ли важи? И възможно ли е кандидатстването без да си удовлетворил изискванията и не покажеш сертификата?

 38. Кандидатстването без сертификат по езика в момента на подаване на документи е възможно. Не е възможно , обаче, влизането/одобрението на кандидатура без да се покрият минималните езикови изисквания.

 39. Чудесно описание! Казвам го като учител по английски език. Имам една забележка. Не е вярно, че TOEFL се признава повече от IELTS например или CAE, CPE. Това просто е американски формат отговарящ на европейския IELTS. И тъй като са по-лесни важат 2 години, докато CAE, CPE, въпреки, че и за тях определят срок кога да са били взети, все пак остава документ във вас, който евентуално можете да ползвате в бъдеще при кандидатстване за работа и удостоверяване на едно добро езиково ниво.

 40. Браво за Toefl-а! Виждам, че си го взел отдавна (от коментарите -2006г.) Надявам се да прочетеш това и да отговориш. Ако например не чуваш нищо в слушалките има ли на кого да кажеш? Какво ще стане с Тойфела ти? Анулира ли се?
  От кой град си и къде взе Тойфела? Колко пари? Аз съм на 14г, 8 клас и се готвя от сега за Тойфел. Ходя на групови уроци. Г-та казва да слушаме английски канали -Discovery …
  Предварително ти благодаря и се надявам скоро пак да си пишем. Напрежението от Тойфела е странно и неприятно, въпреки че е далече времето(2години) когато ще правя Тойфел. Тази година един мой познат(внук на приятелката на баба ми) взе Тойфел, а честно казано не учеше кой знай колко. Затова се притеснявам, въпреки че уча и изкарвам добри резултати.

 41. Здравейте,
  В какъв период от време излизат резултатите от теста ? Примерно се явя на 10.02, резултата ще излезе ли преди 1.03 ?
  Благодаря !

 42. По мое време, до 2 седмици след явяване на изпита – онлайн резултати. По пощата положението е малко когато, тогава. Успех!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s