Кафето- враг номер едно на Икономически университет- Варна

Не димната завеса в „барчето“.
Не музиката, която идва оттам и се чува по време на лекции.
Не някои разновидности на (липсващо) облекло.
Не десетките момичета и момчета, които си пушат цигарата и пият кафето отвън и ако не си запознат с града може се питаш каква ли е функцията на тази сграда.

Не липсата на професионализъм у голяма част от преподавателите. (Слава на Бога, не у всички.)
Не лекциите от по 10 листа (!!!) и неизяснената разлика между „водене на записки“ и диктовка.
Не учебниците от средата на миналия век.
Не хиляда и сто други неща.

Врагът номер едно на Винса е чашата кафе.

Докато в Америка отварят кафенета в библиотеките, за да привличат студенти, то в родна България, пазачите гонят студентите осмелили се да посегнат към чаша кафе.

„Нямате право да внасяте кафе в сградата“.
„Идвам от „барчето“. Не е отвън.“
„Няма значение. Тогава излезте и си го изпийте навън.“
„Не мога, закъснявам за лекция“
„Съжалявам, но такива са правилата.“

*Как не се досетих, че е по-добре или да не си в лекция, или да спиш по време на лекция, отколкото да влезеш с чаша кафе.*

Излязох, хвърлих го и с хвърлянето му се събудих повече от колкото да бях изпила 3 кафета на екс.

„Най-хубавото, което ми се е случвало, докато бях в ИУ- Варна, е годината, която прекарах извън него. Да. И вече официално нямам търпение да го напусна.“– това си помислих.

Какво се учудваш? – чух приятели да ме питат. – Та ние дори не сме в ЕС!

Вярно е. Не сме. И скоро няма и да бъдем.

Не се залъгвайте излишно.

***

Все се стараех да виждам хубавото и да хваля това най-старо висше икономическо заведение у нас. Опитах, наистина. Все казвах, че пред УНСС и академията в Свищов, ИУ- Варна е най-добрия възможен избор. Дори там, в страничката в дясно, бях написала „и все повече си харесвам и университета, и специалността.“ Днес го изтрих. Днес от нещо мъничко, като глупавата заповед да не се пие кафе в сградата на университета (изключение е забуленото в дим барче- кой тук мисли за астматици или непушачи ?!!!), моята чаша на търпението преля.

Още лятото първи срещу втори курс, когато участвах в конкурс на JobTiger с есе на тема „Защо съм студент“ вече бях проумяла, че не е за знания, а за контакти, за това да се научиш как да се изразяваш, къде да търсиш информация, как да я анализираш и т.н. Заради АТМОСФЕРАТА. Моля???

Вчера една мисъл ме удари като мокър парцал в лицето.

Едно е да слушаш криминална хроника, вместо новини.
Едно е да вървиш по заринати с боклуци улици и да дишаш прах.
Едно е да отидеш в болница и да те е гнус да се докоснеш до каквото и да е.
Едно е да нямаш вяра в полицията и съдебната система.

Друго е да загубиш 12 плюс 4 години!!! Време, което никога никой няма да ти върне.

Време загубено и хвърлено на вятъра.

Когато учителите в средното казват, че „толкова ни плащат, толкова ще ви учим“, а преподавателите в университета се оправдават с „материала, който им подават от средното“ и не виждат смисъл да предприемат промени.

Миналата седмица говорех с един от преподавателите си, който знае и за какво е в университета, и какво се иска от него, и защо. Говорихме 3 часа за абсурдите в образованието ни и във Винса в частност.(Вече писах, че езиците, дори в специалности като Международни икономически отношения или Международен туризъм НЕ са задължителни.)

„Борете се!“, каза.
„Нямаме сили да се борим срещу всичко в тази държава, защото тук НИЩО не работи както трябва.“, отговорих.
„Ако не Вие, кой тогава?“

Не знам.

Но в тази държава нищо няма да се подобри, докато образователната ни система не започне да работи.

И НЕ, повярвайте, НЕ само учениците и студентите са виновните тук. Далеч не.

И ако не могат изведнъж да осигурят нормално оборудване в универитетите и преподаватели, които намират смисъл да са там, нека поне да е малко по-приятно като атмосфера. Малко.

В този ред на мисли, ако сте от ИУ- Варна, набирането за студенти, които да заминат по Еразмус стартира, затова бягайте, записвайте се, поне накрая да имате за какво да се хванете.

На мен, да се надявам, още малко ми остава в университета… Да му мислят първокурсниците. И да се борят. Или да бягат навън. Омръзна ми от патриотизъм при положение, че тези, които защитаваш не го оценят!

ОХХХХХХХХХХ. Е, само това ми идва да кажа.

П.П. Как можах да забравя? Ето линк към най-новия абсурд на университета с академични традиции в бъдещето…. Без коментар от моя страна.

И плс, някой да ми каже, при всички тези политики за намаляне броя на пушачите и забрана на пушенето на обществени места, КОЙ УВАЖАВАЩ СЕ СЕБЕ СИ УНИВЕРСИТЕТ ПОЗВОЛЯВА ПУШЕНЕТО В СГРАДАТА СИ?!!!! Или ако и това забранят, никой няма да влиза в нея?!!!
***

*Ако не знаете, в ИУ- Варна няма автомати за кафе. Има две барчета и ако в почивка от 15 минути успееш стигнеш до едно от двете, да чакаш 10мин. на опашка, да си платиш за млякото с нес или 3 в 1-то с топла вода от чешмата (днес го видях с двете си очи!) ти остават минута-две, за да изпиеш каквото си си поръчал, най-често на крак, защото, сещате се, всичко е заето.

Прекрасна картинка и това все още е нищо.

В ИУ- Варна нямаш право и да ядеш, освен в стола, който не знам точно кога работи, но съм влизала два пъти и двата пъти имаше опашка от минимум 50 човека, а веднъж се подписваше и някаква подписка за нивото на хигиена там.

Сега си представете лекции от 8 сутринта до 5 следобед и как студента си стои гладен и жаден. В такова състояние се учи най-добре, да знаете.

26 мнения за “Кафето- враг номер едно на Икономически университет- Варна

 1. За съжаление напълно трябва да се съглася с теб…

  Докато четях статията ти, за пореден път си повторих „Трябва да се махна оттук (България)“ …

  Кофти, но факт!

 2. Ама ти сериозно ли!? Наистина ли нямате вендинг машини?? Аз за 3 години докато гледам как им правят поддръжката и зареждането, май се научих как става :) Сега кажи, че нямате и банкомат в сградата.

  Сериозно, странна ми е идеята за забрана на кафето и разрешаване на пушенето.

 3. Съвсем сериозно, една няма :(

  Поне има един банкомат :)

  Колкото до пушенето и пиенето на кафе- разрешено е само в двете „барчета“, едно от които се намира в нещо като мазе, бивш плувен басейн май (първият път като трябваше да стигна до него дори си мислех, че съм на грешния път), а другото е в надстройката почти без всякакъв избор на какво да пиеш/хапнеш. Какво да ти кажа, тъжна картинка.

  Но ако не може да се пие кафе в сградата (в стаите за упражнения и залите за лекции), то поне пушенето да забранят в „барчетата“, че да се стои там…

  (Само за сравнение…докато бях във Варшава, имаше по 2-3 вендинг машини на етаж и още толкова банкомати, само в една от някоя от сградите на университета. )

 4. А, добре! Като четох предния ти пост с есето бях ужасен, беше като писано от луда. Но тук звучиш съвсем разумно. :)

  Няма нищо странно в забраната да се внасят кафе и закуски от вън – това е с цел гарантиране на оборот на двете мизерни заведения в сградата. Те плащат наем. И как ще забранят пушенето, нали това ще прогони клиентелата. Да, пак става дума за пари. В този университет винаги става дума за пари. (И до колкото знам това важи и за останалите) :)

  Абе ВИНСът е ебахти порнографията, отвратен съм, трябва да си въоръжен с огромни количества цинизъм и апатия, ако си решил да изкараш диплома… И определено не трябва да искаш да учиш.

  Леле, сега като си мисля колко разочарован бях аз, дето общо взето ми беше през *** и за преподаватели, и за оценки, и за всичко, и ходех само в краен случай, направо не искам да си представям колко тежко ти е било на теб. :)

  бтв, по мое време за Туризъм бяха задължителни два езика. Наистина ли са ги махнали?

  П.П. Шегувах се за предния пост, истината е, че ти се възхищавам на амбицията, на оптимизма, на желанието за развитие, на това, че знаеш какво искаш… Наистина.

 5. @ Живко: И аз днес като се върнах към есето си помислих, че е било малко по-наивно, отколкото трябва…

  Колкото до разочарованието- голямо е, да, но пък имам приятели, чието разочарование дори не мога да опиша…. Аз поне успях да изляза навън, да посетя няколко конференции, да участвам в някои интересни инициативи и т.н. Бутах се навсякъде, общо взето. Докато тези, които разчитаха само на знание и това да излязат завършени специалисти… при тях положението е най-страшно. Аз от тази си „амбиция“ се отказах малко след първите лекции и затова дълго хвалех университета и бях (все) доволна.

  Иначе… Не само не позволяват да внасяш кафета и закуски, не позволяват и да се разхождаш с такова, закупено от „барчето“ на Винса. Луда работа, какво да ти кажа. Не стига, че трябва да слушаш и пишеш 2 часа без каквото и да е форма на комуникация между преподавател и студент, но и това…

 6. Добре дошла в университета „Живот“!
  И аз така мислех първи курс изпълнен с твърде големи очаквания.
  Следващите две години бяха отрезвяване и разочароване.
  Последната по време на магистратурата, беше моето лично търсене на ценното камъче в калта.
  Накрая разбрах, че има смисъл заради тези няколкото човека, които като по чудо са те променили.
  Има смисъл заради смисъла, който си влагал и който не изчезва със завършването. Там в университета си започнал нещо, което може да няма край.

 7. Ох, върна ме в ужасяващите години, които се накара да прекарам в това висше „учебно“ заведение…Добре че беше АИЕСЕК, че инак съвсем щях да си загубя времето.
  Колкото до кафенетата – аз бих била адски щастлива ако видя някъде, в български университет библиотека+кафене (където естествено не се пуши). Това със сигурност би привличало студентите там и би провокирало не само безделни разговори за дискотеки и купони, но и някакви по-свързани с обучението дискусии. Но уви, както знаем, у нас „барчето“ е отдадено на външни търговци, които естествено си гледат тяхната печалба. И никой не го е еня как си губят времето студентите там.

 8. Абе, университетът си е университет. Може и без кафене. Само идиотите да стоят навън :-P

 9. @Ванка: Аз не искам кафене :) Аз искам само да мога да си пия кафе, особено, когато съм на лекции от 8! :)))

  За другото си абсолютно прав ;-)

 10. Прекрасен абсурдизъм:) Покрай тоя TOEFL подозирам, че си се решила в чужбинско да ходиш, та да ти кажа тогава по тоя въпрос за НБУ, където имаше мераци да идваш:)

  Пушене – да, позволено е, но само в страничните коридори, където (обикновено) може да се отвори прозорец. Пак си дразни, ама поне имаш избор да стоиш далеч от такива места (или да минаваш само транзит през тях), а и не се усеща особено (на мен хич не ми понасят цигарите и обикновено забелязвам).

  Кафе – поне с това грижи няма, автомати колкото щеш, кафенета 4-5-6 броя, никой няма да те спре да влезеш в час с кафе или някаква друга освежаваща напитка. Преподавателите също пият, а аз съм водил лекции (не в университет) и трябва да ти кажа, че от толкова приказки устата ти рано или късно почва зверски да пресъхва.

  Храна – ей тук беше голямата греда. Не че няма какво да се яде, но да – има същите прекрасни опашки от по 50 човека, опциите са ти сандвичи и принцеси, които на втората седмица омръзват, пък и ако си от 8 до 5, както е в твоя пример, ти се иска да хапнеш нещо по-стабилно (особено, ако нямаш навика да закусваш като мен). Знам, че жените почти не се храните:), но мъжкото тяло гори много повече калории и цял ден без храна малко мъже могат да изкарат. Да не говорим, че напрягането на мозъка също гори много калории и ако имаш някакви засукани лекции си като парцал до 5 следобяд. Най-голямата глупост обаче е, че всички „междучасия“ са по 20 минути и няма нито една по-голяма почивка през деня. И да – Овча Купел 2 е просто едно село на края на града и цивилизовани заведения там няма. Имало е време, в 1-2 курс, когато нямаше какво толкова да правя, и съм ходил на лекции (без да имам 90% от тях) от 10 сутринта до 9 вечерта, веднъж защото ми е интересно и искам да науча нещо повече, втори път за да знам кои курсове си струва да запиша през следващите години, и трети път, защото знаех, че по-нататък надали ще имам толкова време да ходя на лекции. Само, че като ти се съберат три дни поред с такава програма и имаш време за 1-2 сандвича през деня (или се прежалваш и отиваш да се храниш със строителните работници в някоя дупка наблизо), а вкъщи падаш като талпа в леглото от умора, някакси почваш да губиш мотивация и желание. Мъките си струваха де, но се надявам идните поколения да ги чака нещо по-добро:)

 11. Искам да прочета няколко мнения за това кой университет да избера ако ме приемат и на джете места – ИУ Варна или СА „Д. А. Ценов“ Свищов, ако искам да следвам Туризъм.Така или иначе аз ще взема решението като дойде времето, но никога не излишно второ мнение по въпроса.

 12. Симона, ще ти дам моето мнение по въпроса, с което не се ангажирам за последици :)))

  Откажи се от Туризъм. Няма смисъл, според мен, съвсем откровено ти го казвам. Аз много исках това да уча, но майка ми тогава ме отказа и сега не мога да и се отблагодаря. Ако искаш туризъм- по-добре иди в колеж.

  А и ако после смяташ магистратура навън, в друга специалност, много трудно. Една приятелка, която сега завършва Туризъм, едвам намери един университет, който и признава дипломата.

  В Свищов, доколкото знам, обучението е най-добре. Но е малък град, без много възможности, и аз лично не ти препоръчвам. А за знанията, ако искаш, книги бол, гугл, и т.н., ще се оправиш :)

  Ако можех пак да избирам, бих избрала София, защото там е всичко. Буквално. Най-много възможности за развитие. Но ако искаш малко по-спокойно местенце- Варна е мястото :)

  Дано съм успяла да ти помогна :)

 13. И аз да се обадя за Свищов – имам 1 приятелка, която завърши там (бе някакви икономики ще да бяха, ама какви точно…) и беше много доволна. Тя беше задочно, ама там на задочниците им е малко извратена програмата имам чувството – въпреки, че пътуваше от София имам чувството, че нон-стоп беше там:) 1 месец лекции, после през 2-3 седмици куп изпити, 1-2 месеца почивка и пак същото. А сега като се сетих и 1 друга позната имам, която завърши там и разправяше, че общежитията им били жестоки. Но както каза Мария – нямаш много опции в град като Свищов, така че ако ще е там по-добре го мисли за задочно.

  Като спомена Мария и за колеж – в София мисля, че имаше 1 колеж доста добър за Туризъм, един познат отиде там и беше супер доволен – нон-стоп имаше екскурзии, изкарваше си приятно, а и добри пари правеше. Някакъв хамерикански ще да беше мисля, но като цифри беше по-нормален. Разучи, ще го намериш, сигурен съм;)

 14. Благодаря ви! Бяхте полезни, аз мисля също да избера Свищов, защото там специалността се води „Икономика на Туризма“, а във Варна не се споменава че специалността е икономическа поне така ми казаха завършили там бакалаври по туризъм.А пък и там ще влизат доста хора от моя клас ще е забавно.:):):)

 15. Кафе хубаво – кой ще контролира немалкото селяни, които си хвърлят боклуците по земята. За една седмица университета ще заприлича на клоака, защото ще се намерят 1000 сельовци, които да си оставят обелките от банани, чашите от кафе и торбичките от закуски по земята, по банките и прочие. Като искаш напитка за освежаване си вкарай Кола, натурален сок, ред бул от тези, които са пакетирани и в опаковки. Храна си вкарай ако искаш – солети, фурнети и прочие – някой да проверява на входа както си носиш в чантата?!?
  Кафе в библиотека – ти сериозно ли? И скоро излизаш с диплома за висше образование? Коя част от изречението, че половината ми колеги са малоумни, напохватни идиоти не схвана. Вторият подобен на теб кафеджия или ще ме олее или ще олее някоя от книгите, които струват много повече от жалкия му живот!
  Та селяните си хвърлят чиниите от стола в коша за боклук, фасовете и празните кутии от цигари в бидетата, ти протестираш за цивилизованост. Научи селата на култура и смятам, че дори барове ще направят по етажите, да си пиете по някоя водчица преди лекцийка.
  Със здраве!

 16. По тази логика много неща в милата ни държава не трябва да се променят, че все ще дойде някой селянин и ще окипази всичко постигнато…

  Колкото до библиотеката и селяните. Кафето е най-малкият проблем. Виж колко накъсани и надраскани книги има…

  И не, не съм съгласна аз или други като мен, вярвам има много, които знаят предназначението на кошчето за боклук, знаят и как се пие кафе, да не могат да го правят, защото, видиш ли, след тях някой друг може да не знаее… Това няма да доведе до нищо хубаво.

  Успешна седмица :)

 17. Здравейте и от мен.
  В момента и аз съм в положението на Симона (12) кандидатствам и в двата университета, но доста приятели и познати ми препоръчват СА “Д. А. Ценов” Свищов и освен това от всякакви възможни места везните се накланят в тяхна полза. Личните ми впечатления и от двете места са корено различни. Бях по веднъж за изпити и не излязох с голямо уважение от сградата на ИУ Варна, и пак казвам, че ТОВА Е ЛИЧНО МНЕНИЕ – хората, които са там сякаш само с поглед ти казват „АЗ владея света-ти си никой,какво си мислиш?“. Лошото, е че наистина не си падам по подобен тип отношение, макар че във всяко висше учебно заведение има такива персони :)
  Колкото до СА “Д. А. Ценов” Свищов хората ми се сториха човечни… така де – тези, на които съм попадала. Странно ми е само това защо там приемът е с много по-голяма разлика в максималния и минимялния бал – 6-7 единици под максималния възможен и има приети студенти.. учудващо е като се има предвид мненията на хората за този университет – уж са добри, но там стиденти… няма?!

 18. @svirepo`limon4e: Трябва да си прецениш къде според теб образованието и средата ще бъдат по-добре. Честно казано, отношението в случая не е толкова важно- стискаш зъби, пишеш като мен оплакване :) и т.н., но това си е Бг… Тук ако работиш в администрация, си Бог.

  И между другото където и да избереш, е както ти си го направиш :) Навсякъде има възможности, просто трябва да ги търсиш и използваш :) Късмет!

 19. Здравейте и от мен! Аз съм приета в СА със специалност – БИЗНЕС ИНФОРМАТИКА! Някой може ли да ми каже нещо повече за тази специалност БЛАГОДАРЯ ВИ

 20. Здравей, Петя :) Едва ли мога да ти помогна, защото съм запозната повече с по-икономически насочените специалности, но доколкото знам и ако ти се занимава с IT+ икономика, бизнес информатиката трябва да ти допадне. И определено е от специалностите, които после ще ти послужат за нещо, а няма да се чудиш какво си правила 4 години :) Успех!

 21. Петя, 1 приятел завърши бакалавър тази специалност в Малта и сега магистър в Холандия. В общи линии повечето, които я завършват се целят в позиции тип Project Manager след това като за начало, а после и по-нагоре. Аз съм малко резервиран честно казано, защото от двята свята по малко взимаш и накрая…нищо:) Шегувам се, имаш опции разбира се. Ако учех подобна специалност бих изкарал 1-2-3 години на някаква техническа позиция в софтуерна компания – QA, developer, нещо от този сорт и после бих се прицелил в PM и нататък по стълбицата. Гладна няма да останеш, така че дишай спокойно:)))

 22. Абсолютно съм съгласна с:
  1. Трябва да има кафе-автомати в иначе просторните фоайета на ИУ- Варна.
  2. Цените в кафенетата на ИУ- Варна трябва да са по-ниски от „външните“ кафенета.
  Качеството определено да е по-високо, разнообразието на здравословни предложения за похапване да е по-голямо и културата на обслужване – по-добра. И да, нивото на „музикалния шум“ е неприемливо.
  3. Категорично да не се пуши НИКЪДЕ в университета.
  4. Нелепа е ситуацията с „незадължителния“ характер на обучението по чужди езици в ИУ- Варна за специалности като „МИО“, „Туризъм“. Редно е да има задължителни държавни изисквания в държавен ВУЗ на входа и на изхода за съответните специалности!
  Абсурдна ситуация в една отворена и силно конкурентна Европа, където за икономисти (от всички специалности) владеенето на поне два европейски езика освен родния език и английския език (поне на ниво средно напреднали) е предварително условие.

 23. Дипломите от винса признават ли се в Европа и доколко са „конкурентни“ в България,за да кажем маркетинг.
  И според вас кой е по-добър – ИУ Варна или ВТУ „К&М“?

 24. Признават се всички български дипломи или поне тези от акредитираните държавни университети.

  Колко конкурентни са, е друг въпрос…

  Лично аз бих избрала Икономическия университет във Варна.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s