Лекция по предприемачество

За да бъда изцяло коректна, темата на лекцията бе „IT предприемачество“, но като първа от поредица лекции по темата, фокусът бе изместен от IT към примери за успешни предприемачи, качества, които ги обединяват, и т.н.

Лекцията се проведе от Mr. Westenberg, основател на BG Consult/ Web Design and IT Consultancy и презентацията може да откриете тук.

Лично на мен най-много ми харесаха слайдове 17, 18, 19. Съответно за риска, който предприемачите поемат и качествата, които имат. Естествено, не се мина и без книгата-библия от Stephen Covey „Седемте навика на високо ефективните хора“, за която, ако още не сте чели, обеващавам скоро да пиша :)

Сега остава да видите кои от качествата вие самите притежавате, да направите списък на онези, които искате да придобиете или подобрите, да се залагате за работа, да се забавлявате докато работите (важно! важно! важно! :)), а после, защо не, и да напишете книга за вашата собствена история на успеха :)

Късмет!

П.П. Не мога да се сдържа да не спомена какви уникални презентационни умения имаше Mr. Westenberg! Отдавна не бях присъствала на подобна лекция, с толкова енергия, с толкова намясто използвано чувство за хумор, с толкова добре поднесена информация. Не случайно и залата бе препълнена и имаше дори правостоящи! (Чудно, но факт, да! Когато студентите намират смисъл в дадена лекция, ходят дори, когато не е задължителна и не им носи никакви измерими бонуси! В моя случай, дори когато не съм от катедра Информатика :D )

П.П. 2. Докато чета „The World Is Flat“ (Thomas Friedman) , попадам на следния цитат:

„[…] If your managers are too bureaucratic, you can`t get anything done- they just give excuses about how China is different […]“

И си спомних как по време на лекцията, някои каза „но това в България не е възможно“.

При нас все нещо не е възможно, все другите са по-привилигировани, все нещо ни пречи и причината за неуспех винаги е извън нас, извън нашите възможности, не по наша вина.

А просто трябва да спрем да търсим извинения и току виж, може и да се оправим…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s