НЛП за 21 дена, Х. Алдер и Б. Хедър

img_4440

Може и да греша, но сякаш повечето хора, които са се сблъсквали с НЛП, или тотално го отричат („пълни глупости!”), или откровено го обожават („променя животи!”).

Аз съм някъде по средата, като има много точки, с които съм съгласна, методи, които съм изпитала и съм постигнала желания ефект, но има и такива, които ми идват мааалко в повече…

Тази книга съм я чела три пъти (през 2006, 2008 и тази пролет), като последните два пъти, несъзнателно съм я започвала почти по едно и също време. Всеки път откривам нови и нови неща и усещам как вече съм успяла да овладея някои от техниките.

Все пак ми е трудно да ви препоръчам книгата… Не защото не е добра, напротив, но ако това ще бъде първият ви допир с НЛП , има риск да не ви допадне… На места се изисква твърде абстрактно мислене, а някои техники лесно могат да попаднат в графа „чиста манипулация”. *При все, че има манипулация към/за по-добро.*

Докато я четях този път, си мислих, че това е материя, която най-добре би се възприела като лекция или семинар… Виждаш, чуваш, правиш. Така би спечелила и най-много доверие.

Казвам го, защото не малко приятели и познати, които са чули за НЛП и са прочели тук там нещичко, бързо се отказват. А има толкова прекрасни идеи, които работят на 100%!!!

Това, което аз отчитам за най-полезното, на което НЛП учи, е вярата в собствените ти възможности и силата на позитивното мислене. Не на последно място и многократното повтаряне на факта, че хората са различни, мислят в различни модели, имат различни ценности и т.н., и това не означава, че някои са по-добри или по-лоши, а че при общуването трябва да се подхожда с по-голямо разбиране, търпение, спокойствие.

Да си построиш изречението така, че отсрещната страна да те разбере по-добре, не е манипулация. Това са умения за общуване, които гарантират по-стойностни взаимоотношения.

Забравих да спомена и моделирането… Което не е сляпо имитиране, както повечето хора си мислят, а по-скоро учене и създаване/надграждане на дадени умения, които ти нямаш, но познаваш човек, който ги е усъвършенствал, и наблюдавайки го, ти се опитваш да станеш поне толкова добър, колкото него.

Затова и е хубаво човек да има свой ментор, някой от който да се учи, да получава обратна връзка, напътствия и т.н.

Сега съвсем накратко ще мина през книгата и ще цитирам по някое изречение, което съм намерила важно за мен самата. На вас, естествено, може нищо да не ви говори, но това е така не защото не е вярно, а само защото сме различни ;-) Силно ви препоръчвам книгата и ви призовавам да гласувате доверие на НЛП, защото действа…

Мислите за него като за учение, което ви помага да ставате по-добри, да се развивате, да вървите по пътя към сбъдване на мечтите си и изграждане на образа си, такъв, какъвто винаги сте желали.

***
Едно от най-важните неща в НЛП е четериетапния модел за успех:

[…]1. Решете какво искате (набележете си цел).
2. Направте нещо.
3. Забележете какво се случва.
4. Сменяйте тактиката, докато не получите желания резултат.[…]

Това, последното, е много, много важно! Сигурно сте чували дефиницията за лудост от Айнщайн- да правиш едни и същи неща, по един и същи начин, и да очакваш резултати.

Когато нещо не работи, пробвайте нещо друго. И не си мислете, че грешката е при вас. Едни и същи подходи не работят за всеки човек. Намерете какво работи за вас и се приддържайте към него.

[…] „Нещата и хората се променят.” […] (Трябва да го вярвате с цялото си сърце!)

[…] “Няма провал има само обратна връзка.”[…]

[…] “ Ако искаш работата да се свърши, обърни се към заетия човек.”[…] (поговорка)

[…] “Значението на всяко събитие зависи от рамката, в която го възприемаме.”[…]

[…] “Ако един човек може да направи нещо, значи всички могат да го направят.”[…]

[…] “Хората разполагат с всички ресурси, които са им необходими, за да постигнат промени и успех.”[…]

***
Ако от мен зависи, бих прекопирала тук 2/3 от книгата, защото кажи-речи толкова съм подчертавала… Препоръчвам ви я да я четете с маркер и самозалепващи се листчета :)

На мен ми я приятел с думите „тази книга ще промени животът ти” и въпреки, че тогава, ясно си спомням, първата ми мисъл бе „да бе, чак пък толкова”, малко след това разбрах, че е бил прав…

Дори да не вземете нито една от техниките описани в книгата, най-малкото ще започнете да обръщате повече внимание на начина по който мислите, на това как реагирате в различни ситуации, живеете ли живота, който искате, вървите ли към целите си и т.н. Ще мислите за тези неща по нов, по-структуриран и по-резултатно ориентиран начин, и вярвам, дори само това стига….

…Провокацията ;-)

П.П. Честит празник на всички!!! :) Дано да сте се заредили с много настроение и усмивки!

14 мнения за “НЛП за 21 дена, Х. Алдер и Б. Хедър

 1. Мимс, трябваше да дадеш определение какво е НЛП :P за хората, които не знаят и не са се сблъсквали. Добре, че аз не съм от тях, щото какъвто съм си мързелив ;) , щях да чакам наготово и да не търся в Инет за определение.
  За съжаление аз се докоснах до него откъм манипулативната му страна и доста се позамислих дали съм се сблъсквал с някой адепт/адептка, който/която да ми е пробутал/а тези методики, за да постигне своите цели и желания и без да го осъзная изобщо. :(
  Въобще всяко нещо има дуално приложение в зависимост от човека, който го използва. Иначе нямаше да има черна и бяла магия (или поне приказки за нея ;) ), феи и магове и тъмни магьосници, Светла и Тъмна страна на Силата. :P
  Напълно се съгласявам с теб, че начинаещият трябва да има мастър и ментор, който да го напътства, докато напредне с материла, но и с морала най – вече. :) И с идеята леко да те подразня ще кажа, че според мен трябва или горното ментор – ученик да се съблюдава достатъчно дълго, или не трябва да се обръщаш към такива мощни техники с двойно предназначение, докато си млад и не си улегнал и помъдрял достатъчно. :P Младите винаги са били малко буйни, импулсивни, горящи от желание да променят другите и света около себе си и не трябва да им се дава безконтролно Сила. Подтиквани от добри подбуди, могат да докарат доста лоши последствия или пътят към Ада е постлан с добри намерения. Ако не можеш да се съгласиш лесно, спомни си за Анакин и как беше съблазнен от Тъмната страна, въпреки че имаше блестящи мастъри. :P
  Весели празници и за теб и слънчево настроение! И нека Силата да с теб! ;)

  p. s. Държа да отбележа, че написаното по – горе е написано шеговито – заядливо. Пък и малко противоставяне винаги е добро за young prentice. :D Хайде, че заминавам на слънчице на плажа с книжка в ръка и с Coldplay. :sun:

 2. Точно определение липсва, но пък се надявам написаното да е достатъчен стимул за запалване на интерес… А ако някой го мързи да гугълне „НЛП“, какво остава да си купи и прочете книгата :)

 3. „… методи, които съм изпитала и съм постигнала желания ефект…“

  Я разясни малко, не можах да разбера какво точно ти дава НЛП? Дай пример за желан ефект. В нета наистина има много коментари на хора, обясняващи колко е хубаво, но никой не казва какво точно му е хубавото. Карало ги да станат по-добри, давало им контрол, общували по-лесно, харесвали животът повече, дрън-дрън… Е? Това ли е всичко?!? Не съм впечатлен.

  (Сайтът на института за НЛП е много зле! Напомня на WS Teleshop… Изглежда вледеенето на НЛП не им е помогнало в това отношение. :Р)

 4. Определено не смятам, че ме е направил по-добра или съм започнала да харесвам живота си повече…

  По-скоро е насочване на енергия, избистряне на целите си и начина по който да ги постигаш.

  Това, което визирах при „методи, които имат ефект“ е най-вече изразяването по положителен начин. В смисъл такъв, че човек може да мисли положително, но самото изречение да не е построено, използвайки положителни категории.

  Научи ме да внимавам каква е нагласата ми… Пример- когато отивам на изпит, не си мисля „нищо не знам“, „нищо няма да направя“ и т.н., а „на изпити винаги се справям по-добре, отколкото на подготовката за тях“ и тръгвам спокойна и понякога изкаравам по-добри резултати от хора с хендс фри :)

  Научи ме да внимавам за езика на тялото и самите думи, които хората използват. Изостря вниманието към детайлите.

  Общо взето са все дребни неща, вярно, но пък променят… Според мен НЛП трябва да се изпита/опита, защото така, само чрез думи, е малко трудно да се обясни. Затова и споменах, че не съм сигурна дали книгата е най-добрия начин за запознаване с материята.

  Общо взето не учи на супер много нови неща, а насочва вниманието към такива, които знаем, и ги представя по по-структуриран начин.

  За положителното мислене може да погледнеш и филма „Тайната“, където също добре е обясненя силата му ;-)

  Не мисля, че ти бях много полезна с отговора, но за мен НЛП се измерва с резултати.

  Когато разгръщах книгата тази пролет и видях записани целите си от 2006, без да ги имам някъде другаде, 2/3 си ги бях постигнала… Може и от само себе си да се е получило, а може и НЛП да е помогнало ;-)

 5. към Живко:
  Интересно. Не смяташ ли, че дори човек да постигне чрез НЛП усещането да е щастлив и доволен от живота си (говоря за реално измеримо, а не за самозалъгване), това не е достатъчно? Хмм, има толкова нещастни хора в този отрязък от време и в тази страна, та щеше да бъде прекрасно, ако можеха да се почувстват щастливи и доволни от живота си. Има и други хора, които не могат да осъзнаят, че трябва вече да са щастливи и доволни, но поради постоянното поставяне на нови и нови цели, като някой от тях са трудно постижими или химерни, ги кара нещо да ги гложди отвътре и да чувстват неудовлетвореност.

  Е, стига толкоз със сериозното, че ще си изневеря на стила. ;)

  Мимс, това за оценките ми хареса. Въображението ми го рисува по следния начин. Изпитващият те подхваща (чакай да не объркам нещо, че може да сте само на тестове 8) ) с намерението да те причисли бързо – бързо към стадото, обаче вижда тъмния, позитивен пламък да гори в дъното на очите и същевременно усеща струящия положителен поток. И си казва: „Я, да го карам по – леко с нея и да дам положителен пример на останалите чрез една позитивно завишена оценка!“. :P И, хопс, Мимс си тръгва с „А“. След нея сяда ДиА, която е видяла как Мимс и показва със знаци, че е ударила бингото. :))) Обаче си спомня как Мимс само е гонила млади господа и е купонясвала, като само от време на време и така по диагонала е попрочела материала. И си казва, че няма начин да не удари и тя кьоравото, :D защото се е била отдала на пълен аскетизъм и се е скъсала от четене. Не щеш ли, обаче изпитващият я отпраща при останалите от стадото. ДиА е в недоумение как се е получил този феномен, не разбирайки, че в нейните очите не е бил видян тъмния пламък на НЛП-то.
  Край на въображаемата история.
  (ако на ДиА не й харесва тази хипотетика, може да ме изтриеш и аз обещавам да не съм злопаметен :P )

  Мимс, ами защо не забравиш за скрупулите и не нервно-лингвистично-програмираш някой млад левент, който безумно и безизневерно да те обича. :P Мисля, че така ще се реши проблема. И като добра приятелка, разбира се, не забравяй и един такъв за ДиА. :)))

  И пак малко сериозно като за край. Какво мислиш за книгите на Джон Кехоу (чел съм му една) и Дийпак Чопра (нито една не съм чел)?

  Усмивки :) :) и без лоши чувства. *sun*

 6. За да съм съвсем честна, освен положителното мислене, дори когато малко съм чела, много ми помага и зрителната памет :) И лесно разтягам локуми, което в нашето образование е голям плюс… Не напишеш ли едно нещо с минимум един лист, когато и 2 изречения са достатъчни, не ставаш. *Луда работа, ама като си се хванал на хорото, трябва да го играеш.*

  Колкото до левента… (Май) Не ми е в целите още (ако съдим по залепените листчета измежду страниците на книгата) :D

  Скоро си взех „Подсъзнанието може всичко“, не съм я почнала, защото няма време :( , ама на пръв поглед прилича много на НЛП.На Д. Чопра не съм чела нищо (все още) :)

 7. Една от грешките на вечно стремящият се към щастие и поел по пътя на личностното развитие човек е, че понякога не забелязва как, без да иска е постигнал целта си, приема я за даденост, забравя да живее тук и сега, но за сметка на това продължава да мечате. Всичко това, в крайна сметка, води до неудволетвореност. За да не се увличам в предълъг монолог по темата ще разкажа една притча за финал. Питали един йога как е доживял до 120 години. Той отговорил, че го е постигнал като е ял, спал и ходил до тоалетната. Ама то, ние всички го правим, защот тогава умираме по-млади? Защото обикновено четете книга в тоалетната, гледате телевизия в леглото и разговаряте с приятели, докато ядете. А когато аз ям, само ям, когато спя – само това правя и т.н. Тази практика има дзен елементи и целта й е да извлечеш максималното от настоящия момент – единственото, с което разполагаме в действителност. Поздрави!

 8. Мерси за притчата, Тишо :) Абсолютно на място, както винаги…

  Мисля си само, че при нашия лайфстайл е сякаш мисия невъзможна да правиш само по едно нещо в даден момент. Като гледам по себе си- в последно време все се опитвам да съчетавам разни неща, за да пестя минути… Надявам се скоро да по-намаля темпото :) Поздрави и на теб!

 9. Мимс, ти отиди в Япония, пък там ще те научат на азиатско търпение (като минеш през няколко чайни церемонии, например), източна философия и поглед към живота, и прецизност към детайла (като те хване някой майстор на японски градинки за медитация за помощничка). :D Ще ти сменят набързо лайфстайла и ценностната ориентация. ;) :P

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s