По-важното е да продължаваш да мечтаеш…

За първи път чух за Централно-европейския университет във втори курс, на презентация от Отворено Общество*. Така го хвалиха, че си казах “ето там, точно там, искам да уча.” :) Тази година дойде и времето да кандидатствам…

Решението се забави с около две седмици, през които всеки ден си проверявах пощата по (минимум) 100 пъти и си повтарях ” ще ме приемат, ще ме приемат”. Положително мислене, нали си спомняте? :)

Така до преди малко, броени минути даже, когато погледнах екрана, въздъхнах веднъж, казах на майка “не съм приета” и отново седнах пред компютъра, за да продължа с подготовката за пред, пред-последния си изпит от бакалавърската ми степен. Както си казвам в такива случаи- сигурно е за добро. По-добро.

Защо ви споделям всичко това ли?…

Защото се улових как тук най-вече ви пиша за там, където съм успяла. И често ми казват, че съм голяма късметлийка, че навсякъде където опитам се получава. Не е така.

Иска ми се да ви кажа обратното- че мислите ли положително, че положите ли всички усилия, нещата ще станат, но истината е, че не винаги това стига.

Има много места, където съм кандидатствала и по една или друга причина не съм била одобрена. Но нито едно “не” не ме е отказало. И догодина, доколкото се познавам, сигурно пак ще кандидатствам :)

В крайна сметка успехът идва при онези, които не спират да го търсят :)

Понякога не всички мечти се сбъдват, но по-важното е да продължаваме да мечтаем.

В този ред на мисли, преди дни се сбъдна друга моя мечта- одобрена съм за семинар в Berkeley, University of California (!!!), и мечтата ми да се докосна до истински американски университет, и то не кой да е, а от нези най, най-, е на крачка разстояние да се превърне в реалност. *Крачка, защото трябва да се намери спонсор за самолетния билет, а иначе там всичко е покрито :) *

Семинарът е на тема Poverty and Prosperity , беше първото ми желание и ако наистина отида, смятам, че ще имам да ви разказвам за безброй прекрасни неща и срещи с още по-прекрасни хора.

Стискайте палци и никога, обещайте си, никога не се отказвайте от мечтите си! :)

Весели празници!

***

От презентацията запомних, че конкуренцията е огромна (1), че само високи академични резултати не стигат (2), и че дават стипендии (3). От там и голямото ми желание за включване в какви ли не инициативи :) Семинари, конференции, обучения, награди в прегледа на студентската научна дейност и т.н. Последната стъпка беше TOEFL.

Прибавете и две препоръки- една от Икономическия тук, и една от Икономическия във Варшава, от най-невероятния професор, на който дължа много от успехите си по-нататък…. От онези, които не просто предават знания, а те заразяват с интерес към материята и предмета.

Плюс мотивационно писмо и есе на тема, близка до тази на дисциплината. Написах ги и дори ги дадох да ми ги проверят, за всеки случай :) (Писах за възможни последици от бъдещето присъединяване на Турция към ЕС, а кандидатствах за магистратура International Relations and European Studies).

Та, мислех си че всичко съм направила както трябва и че имам големи шансове да ме приемат, но не било писано :)
Нищо.

А ако някой, който чете тези редове, току що е получил имейл, който го е накарал да скача до небето от радост, честито! :) ))

3 мнения за “По-важното е да продължаваш да мечтаеш…

  1. Поздравявам те за упоритостта и увереността :) Рядко срещани качества са това! Приятно и качествено изкарване ти пожелавам в Баркли!

  2. Мерси :) То и нещата в Бъркли отпаднаха, но пък други хубави неща ми се случват :) и вече съм си обещала да споделям радости чак като се сбъднат на 100%, затова повече скоро ;-)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s