(Не)правилни мечти

Вече час и нещо гледам клипчета в Ted.com (перфектно начало за неделното утро ;-)) и си мисля как това, че не живеем в свят, такъв, какъвто ни се иска, е проблем най-вече на не-правилни мечти…

Ще попитате как може мечтите да са грешни, при положение, че са лични, че всеки от нас е различен, че имаме свобода на избор, че въображението не познава граници, и пр.

Може. Когато са свързани само с теб.

Мечтите трябва да са обвързани с кауза, по-голяма от теб.

Само така имат смисъл.
Само така всичко има смисъл.

Не е лошо ако, примерно, мечтата ти е да станеш много много богат. Съвсем не.
По-важното е да имаш отговор „защо“? Дали за да си купиш последен модел ферари или за да можеш да сбъдваш повече мечти на хората, около теб?

Ти избираш.

П.П. Това е и видеото, което ме наведе към тези мисли…Като стигнете 16:05 и пред вас излезе един сладур, с е толкова простичко желание, ще разберете какви щастливци сме всички… А и не само от него. И именно защото сме щастливци, и това, за което те мечтаят, ние го имаме като даденост, трябва да мечтаем за неща със смисъл, който не може да се измери в цифри.

4 мнения за “(Не)правилни мечти

 1. Ха! Интересно.
  Преди 4 дни имах просветление точно в този смисъл. Четох някаква статия за щастието (убий ме не знам дали ще я открия), където буквално се казваше следното.
  1. Ако искаш нещо от живота, дефинирай го с измерим критерий. Например ако искаш да си богат, не казвай „искам да съм богат“, а „искам да имам х пари в банката след 10 години“.
  2. След като си поставиш тази цел, попитай се ЗАЩО искаш горното. Защо искаш да си богат? Да приемем, че отговорът е „искам да съм богат, за да пътувам“. Т.е. така човек разкрива истинските си цели в живота. И всъщност ключът към щастието е именно в отговора на ЗАЩО.
  3. След като си отговориш на ЗАЩО, си отговаряш на КАК. А това е въпросът, много важен за мотивацията. Т.е. ако целта е да се натрупат пари, за да се пътува, не може ли да се пътува и по друг начин, без да се правят пари. Или да се правят пари по начин, по който след това можеш да пътуваш, а не да трябва да стоиш на едно място, за да не ги губиш.

  Първият отговор ти дава посоката в живота, вторият ти дава ключа към щастието, а третият ти дава пътя и мотивацията. УДИВИТЕЛНО!

  Аз взех едно важно решение точно преди 3 дни, вдъхновен от тези идеи.

 2. Щастието не е в парите. Парите ни правят спокойни и уверени, но това комай е всичко.

 3. Не гледах видето, но прочетох поста ти.
  Браво.
  Толкова хубаво казано, мечтите наистина също трябва да са обвързани с останалия свят, защото нека не се лъжем, колкото и индивидуален да е нашият, вътре в сърцето той също е под емоциите с външните събития и преживявания.
  А такова съзнание може само да е полезно за човечеството.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s