… Аушвиц- едно тъжно място.

След по-малко от седмица отново заминавам за Полша и си мислех как туристическите гидове не трябва да се правят при първо посещение в една страна, а при второ- когато си отговаряш на въпроса „Какво си заслужава да видя отново? Какво най-много ми хареса?”. И както си мислех за любимите паркове, Стария град и т.н., си спомних за място, на което сякаш не ми се връща. Затова пък, ако отидете до Полша, задължително трябва да посетите… Спомних си и за текст, който от година и нещо стои в папка „чернова” …

***

Ще ви разкажа за място, което ви остава без дъх, но по един различен и тъжен начин.
Спомнете си за най-красивото място, на което сте били и как сте гледали в захлас, без дъх, без думи, със сърце, изпълнено с радост… Сега сложете знак минус…

Представете си място, от което лъха студ.
Място, където последното нещо, което бихте направили, е да се усмихнете.
Място, чиято атмосфера ви кара да настръхвате.

Снимате, но без желание да присъствате на лентата.
( Все едно да се снимаш, докато си на гробище…)

Вървите бавно, плахо, мълчаливо…

Представете си Аушвиц или едно от най-тъжните места в света, където можете да попаднете.

Първоначално Аушвиц е предназначен за политически затворници от Полша, военнопленици (предимно руснаци) и роми. Носи името на съседен полски град. По-късно нацистите решават, че това е най-удобното място, където могат да изпращат евреи от цяла Европа и постепенно лагера се разширява до 3 главни части- Аушвиц I, Аушвиц II- Бъркно и Аушвиц III- Моновиц, както и повече от 40 малки лагера в околностите.

От началото на 1942 година, лагера се превръща в сцена на най-голямото избиване на хора в човешката история…

По-голямата част от евреите, които са били депортирани до Аушвиц- мъже, жени и деца, веднага след пристигането си са били изпращани в газовите камери.

Изчислено е, че по време на войната най-малко 1 100 000 (!!!) евреи са били изпратени в Аушвиц… Както и близо 150 000 поляци, около 23 000 роми, над 15 000 руски военнопленици и над 10 000 от други държави. Мнозинството от тях загиват в лагера.

В опит да се унищожат доказателства за престъпленията, които са се извършвали в лагера, в края на войната нацистите разрушават газовите камери и крематориума, както и някои други сгради. Изгарят и архива с документи и снимки. Евакуират затворниците, способни да вървят…т.нар. “dead march”. Останалите (около 7000) са освободени от съветската армия през януари 1945г.

***

Обиколката ни започна от входа на Аушвиц I, с надпис “Arbeit Macht Frei” или “work makes (one) free.” Малко след входа, в дясно, е свирил оркестър, за да могат затворниците да бъдат преброени по-лесно.

Влизаме в една от сградите. Показват ни карта на Европа, която отговаря на въпроса защо нацистите са избрали именно Аушвиц.

Следва поредица от снимки, от един-единствен ден, за която не се знае кой я е направил и как е оцеляла…

Заснето е пристигането на един от влаковете. Семейства с багаж. Обяснено им е, че тук ги чака един нов, по-добър живот. (Жената, която ни беше гид, спомена, че дори някои от пристигащите са заплащали билетите си до лагера, като доказателство били намерили билети от Гърция.).

След пристигането на поредния влак на хората бива обяснено, че първото нещо, което трябва да направят е да си вземат душ. За целта отделят мъжете от жените и децата и съветват всекиго да си надпише куфара, за да му бъде по-лесно да го разпознае после.

Идва ред на една от най-тъжните снимки… Редица от мъже, а срещу тях назначен за целта доктор, който с един поглед трябва да прецени кои са годни за работа (т.е. “кои трябва да задържат”) и кои не (т.е. тези, които изпращат в газовите камери веднага, след пристигането им). Най-отпред на колоната бе възрастен човек с бастун, с получен знак да се запъти към колоната на вторите. От жените са оставяли привидно най-силните, а слабите, болни или бременни са изпращали към камерите.

Средно 70-75% от новопристигащите са намирали смъртта си още в същия ден…

Сега идва трудната част. Предварително ни обясняват какво ще видим, а после всеки сам преминава от стая в стая.

Посуда, надписани куфари, обувки, бебешки дрехи… Автентични. Вървиш с очи, пълни със сълзи и ти се иска да запиташ “Господи, защо си позволил това да се случи? Защо?!…”

Отново малко предистория от гида и още една самотна разходка. Следва гледка, при която изтръпваш- коса…тонове коса…

За да не се “пилее” каквото и да е, след газовите камери и преди да отидат в крематориума от телата се взима всичко, което е възможно. Нова витрина- плат, направен от коса.

Тук вече всичко ти идва в повече и усещаш как искаш да излезеш по най-бързия начин и да вдишаш малко чист въздух…защото както много хора казват “в тези сгради мирише на смърт”.

Нова сграда. Всъщност, тук вече не успях да се сдържа и усетих как няколко сълзи, съвсем тихо, мокрят страните ми. Вървяхме по коридор, по стените на които бяха окачени снимки. От ляво на жени, от дясно на мъже. Снимките са направени при пристигането им. Някои от лицата са се усмихвали на фотоапарата… В началото са правили снимки на всеки дошъл, но по-късно са преустановили, тъй като броя на хората се е увеличил и е станало скъпо. Под снимките има две дати- на пристигането и на смъртта. Разликата между двете дати при повечето бе по-малка от месец…

***

Тук описанието ми на Аушвиц от преди повече от година свършва. Защото реших, че ако има пост, който съвсем, ама съвсем, да не се връзва със заглавието на блога ми, то това е този. Но обиколката там, където аз бях спряла, бе едва наполовина…

Спомням си още малките килии за наказания („prison within the prison“), спомням си стената, където са разстрелвали евреите, спомням си сградата, в която са правили опити да направят жените безплодни, спомням си „стаите тоалетни”, в които всеки е имал по минута, спомням си колко студено ни беше на нас, облечените, на което гида ни каза „Предпочитаме, когато групите идват по това време на годината и усещат студа… Представете си какво е декември, януари… И как тези хора са били изнемощели от глад, болни и с дрипи…”

Не, това е нещо, което не може да се представи.
Защото каквото и да си представиш, сигурна съм, ще е малко.

***
Съвсем не по темата и офтопик:

Живяла съм три месеца с евреи. И съм видяла само добро. Каквото, всъщност, бих намерила във всеки. Защото религии, цвят на кожата, минало, не ме и се надявам никога да не ме интересуват.

Не разбирам хората, които таят омраза към други хора, без наистина да ги познават.
Не разбирам защо трябва да имам против инако-мислещи, инако-вярващи, инако-изглеждащи и т.н.

Нали всички сме хора, нали…?

3 мнения за “… Аушвиц- едно тъжно място.

 1. Едно от най-известните тъжни места.За жалост човешката история е богата на такива злокобни места.

 2. Здравейте някой може ли да ми каже предлагат ли се екскурзии до Аушвиц или да ми даде линк към някоя агенция а колкото до авторката мисля че много се вживява в писанията си „снимки без желание“ аз пък бих се снимал на всякъде и после споделил в феисбука :) а също така и „Всъщност, тук вече не успях да се сдържа и усетих как няколко сълзи, съвсем тихо, мокрят страните ми“ ее сякъш чета някой любовен роман :):) какви сълзи за нещо случило се преди повече от 50г

 3. @Даниел: Авторката не се вживява, а описва емоции без капка преувеличаване. И имай впредвид, че 90% от хората, които ще видиш там, туристи от цял свят, вървят с наведена глава, с тъжен, често и пребрежен поглед.

  Именно защото са минали едва 50 години, което е нищо на фона на историята.

  Трудно ми е да повярвам, че не би се разчувствал, разхождайки се из купчини куфари, надписани с имена и до тях „5г./ 7г. и т.н.“, на дечица, които „не са били годни за нищо“ и са отивали директно в камерите. Купчини коса и какво ли още не.

  Трудно ми е да си представя как ако отидеш зимата и облечен, нахранен, наспан, и пак амръзваш, защото е няколко градуса под нулата, а хората там са били болни, гладни и с дрипи…

  Ето затова авторката описва мястото по този начин. Защото е туристическа „забележителност“, но от друго естество.

  Пожелавам ти да отидеш и да видиш сам, щом не вярваш.

  Екскурзии от България не съм сигурна дали се правят, но ако отидеш до Краков, от там до Аушвиц име ежедневни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s