Златното правило

„Отнасяй се с хората така, както искаш те да се отнасят с теб.“,

или

„Не прави на ближния това, което не искаш той да направи на теб.“

Лесно е, нали?

Win-win.

П.П. И двете изречения казват едно и също нещо. Не знам кое е по-силно и по-въздействащо. Кое би накарало повече хора да го превърнат в техен си, личен принцип. Аз предпочитам първата, по-положителна „версия“.

*Inspired by TED.*

7 мнения за “Златното правило

 1. Според мен са различни. Първото изисква да положиш усилия,правейки нещо, а второто изисква да положиш усилия да не направиш нещо.
  Мога цял живот да не правя на ближния това, което не искам да ми направи той, но пак да не получа отношението, което искам.

 2. И помагат ли ви тия философии? На мен не. Малко по малко преминавам към „Прави каквото си искаш, а другите да се спасяват“.

 3. Хехе – предполагам, че не си била на църква тази неделя :-) Ето го текстът от евангелието на Лука, който „случайно“ се чете тази неделя. Предполагам, че ще отговори на някои въпроси и естествено, ще повдигне други :-)

  Лука 6:31-36
  31. И както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях.
  32. И ако обичате ония, които вас обичат, каква вам награда? Защото и грешниците обичат ония, които тях обичат.
  33. И ако правите добро на ония, които и вам правят добро, каква вам награда? Защото и грешниците правят същото.
  34. И ако давате заем на ония, от които се надявате да го получите назад, каква вам награда? Защото и грешниците дават заем на грешници, за да получат същото.
  35. Но вие обичайте враговете си, и правете добро, и назаем давайте, без да очаквате нещо; и ще ви бъде наградата голяма, и ще бъдете синове на Всевишния; защото Той е благ и към неблагодарните, и към злите.
  36. И тъй, бъдете милосърдни, както и вашият Отец е милосърден.

  http://www.biblegateway.com/passage/?search=Luke%206:31-36&version=NIV ето го текста, който цитира на английски

 4. Хм. Днес, на първата лекция за този семестър, преподавателката говореше за толерантността и спомена и двете мисли. Аз също предпочитам първата, но пък и втората има защо да съществува. Тя е малко по-императивна, а колкото и да не ми се иска, ми се струва, че в днешно време все още има хора, които предпочитат да им се каже какво да не правят, отколкото сами да преценят какво е правилно да направят. ;)

 5. мисля, че и двете ги спазвам, поне опитвам. понякога обаче не ми се „спасяват“ останалите хора и затова ги игнорирам с безразличие :/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s