Как да живеем до 100+ години?

Древните гърци са казвали, че който живее 70 години, нищо не е живял… А на нас днес сякаш и 70 ни се струват много. Страшно много. Заради стреса, малкото спорт, многото ядене, истерията от хиляди болести.

И така, без да искаме, се лишаваме от години живот, които също могат да бъдат прекрасни, пълни с енергия, радост и…смисъл.

Според тази TED лекция именно да имате причина, заради която да се събуждате сутрин, цел, заради която да живеете, е сред факторите, които определят дълголетието.

Останалите са естествени движения (работа в градината, разходки, неща, които ви доставят удоволствие), способност да бъдете спокойни и да си почивате от стреса, хапване на малки порции, по-малко месо, повече плодове и зеленчуци, принадлежност към общност и привързаност към семейство и приятели.

Дълголетието не е плод на диети, упражнения по график и пр.

***

Винаги съм се възхищавала на възрастни хора, които са успели да се съхранят в годините. За съжаление повечето от тях съм срещала извън България. Дали проблемът е в системата, дали е плод на разликите в живота тук и там, дали на липса на цели или , по-лошо, не-вярването в осъществяването им, не знам. Но ми се иска това да се промени. Енергията, които един здрав, щастлив човек на 90+ излъчва, е несравнима. Зарежда.

***

А вие имате ли си своя причина да се събуждате сутрин?

11 мнения за “Как да живеем до 100+ години?

 1. Да изживея денят. Най-ме е страх от пропилените дни и затова се стремя да няма такива. А колко време ще имам възможност да ги изживявам…колкото мога повече, надявам се :)

 2. Тъкмо т.нар. „естествени движения“ са определящи за дълголетието. Има хора, които си изкарват по сто години само на тях – като животните, без нито една мисъл в главата.:)

 3. причини много :)

  Още по-хубаво е да имаш причини да се излежаваш блажено в леглото и да не усещаш как времето минава, защото си в един безкраен вълшебен момент…

 4. Не мисля, че имам желание да живея 100+ години :)

  но пък знае ли се… като ме зачобръсне късния пубертет и веднага след него ранния климактериум… :) Току виж ми се приискало :) lol

 5. И аз искам да живея колкото Елфа.
  Иначе има ги такива баби – крият се в парка на Красна поляна :)

 6. Хм, за продължителността на живота има още една теория: ако искате да живеете дълго, най-добре е да не сте много дреблни. Поне такова изглежда да е правилото, когато започнем да сравняваме видовете: сива катерица – 5, вълк – 10, азиатски слон – 40. При влечугите: гърмяща змия – 10, нилски крокодил – 40. При рибите: пъстърва – 3, есетра – 30.

  Продължителността на живота може да е по-голяма от посочените числа. Един азиатски слон може да доживее до 80 години, а женската есетра би се чувствала в разчвета на силите си на 100. Друго полезно правило е да не тичате насам-натам – гигантските костенурки на Галапагос все още са в процес на заякване – когато са на 120 години.

  Ако стоите абсолютно неподвижни, може наистина да увеличите броя на годините. В Невада има един бор с бодливи шишарки, който е бил вече на 2000 години, когато цар Навуходоносор от Вавилон е бил само блясък в очите на майка си. :-)

 7. Хах Таня направо ми скри шапката :).
  Аз си мисля, че е добре човек да не прекалява с хапването, и то най вече с fast food под каквато и да е форма и прикритие и движение разбира се. Малко повече ако се върнем към природното и излезем от системното…
  Това си мисля Мария, като казваш, че сякаш повече възрастни хора си виждала в чужбина. Аз си спомням, че прабаба ми и прадядо ми починаха над 90-то… не зная, те сякаш не са си поставяли кой знае какви цели, по цял ден са били на къра и са ядяли на обяд някаква чорбичка, на която всеки сега би се намръщил и вечер нещо много на бързо приготвено( за това гарантирам, източника е достоверен, защото често чувам аргументите, че са ядяли повече месо и т.н., не са).
  Не казвам разбира се, че трябва да идем на къра :), защото малко така звучи, просто това е, което ми се завъртя в главата :)
  Хареса ми :)

 8. Интересен цитат от общество, в което среданата възраст не е надхвърляла… 30 :) Кому принадлежи мисълта от началото на статията, стана ми интересно :)

  Иначе и аз кат Елфе не искам да живея до 100 години, по-скоро бих гласувал за възможности за save, restart & return to the last checkpoint ;)

 9. Мисълта от началото не помня на кого е, но ми се е запечатала още от часовете по литература в гимназията… :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s