Няма „чалга култура“. Има простотия, селяния, глупост… !

Този текст стои от 27-ми септември миналата година и по принцип бях решила да не го публикувам, защото темата е достатъчно преекспонирана, изразявала съм мнението си хиляди пъти и просто няма смисъл от допълнително напрежение. Но ето, че покрай материала, който BBC са пуснали, пак се стигна до същото…

***

Неделя вечер. „Нощни птици” по БНТ.

Приятен разговор с големи хора. Големи в онзи, по-хубавия смисъл. На хора, оставили нещо след себе си. Нещо хубаво. В случая- песни.

На няколко пъти в иначе така приятния разговор намери място думичката „чалга”. Винаги последвана от негативи и мръщене.

„Аз, чалга? Цял живот слушам джаз.”
„А приятели нямаш ли, които слушат чалга?”
„Не. Никога не съм имала такива.”

Вечната тема.

Започвам да намразвам чалгата. Не за друго, но заради ей такива приказки. Както онова изречение в Капитал преди време (” Да, всички, които по някакъв начин се срещаме на тези страници, не обичаме чалга.”) , което ако беше във всяко друго издание откровено бих спряла да го чета, но в случая нямаше как. Омръзна ми да обяснявам, че музиката или ходенето по такъв тип заведения не винаги е предоставка да бъдеш част от селянията. Понякога всичко опира до два часа веселба и танци. Това е.

„Не визираме музиката, а чалга културата.”

Ами тогава пишете против простотията, селянията, човешката глупост и пр. Защото тях ги има навсякъде. Или не сте виждали как, примерно, метъли се разхождат по улицата с по бира в ръка, напушени и надрусани, блъскат кофи за боклук и т.н.

Виждали сте.

Но това няма място с музиката. Това е до възпитание и ценности.

И аз не обичам простотията и селянията. Дори бягам от нея, когато мога и колкото мога. Понякога дори се чувствам неудобно на чалга, защото не се вписвам нито в дрехите, деколтета, косите или грима. И аз съм фен на Kenny G, в плейъра ми звучат най-добрите хитове на Франк Синатра, последвани от Bethany Joe Lenz, Ayo и т.н., и т.н. Но не тая тази „омраза“. Нито я споделям, нито я разбирам.

Вярно е, че в последно време нещата са излезли малко извън контрол и есента след два (неуспешни) опита в Плаза си бях казала, че повече няма да стъпя там, но не съм тръгнала да обобщавам. Нищо, че е по-лесно и по-бързо.

Както един приятел казва- хейтърството под каквото и да е форма, не е хубаво нещо.

А друг познат ми сподели съвет от негов професор: „Дори ако човек слуша чалга, не трябва никога да си признава”.

Изглежда преструвките все пак може да носят и ползи.

***

Когато казах на една приятелка, че бях дотук и съм уморена да влизам в една и съща словесна гимнастика, тя ми отговори, че не ми прави чест да се „отказвам” ей така, заради имиджа и обясненията. И тя учи в хубав университет, говори префектно два чужди езика, следва един семестър в чужбина, посети родния TEDxBG , работи и какво ли още не. Т.е. стойностен човек, с прекрасна ценностна система, богата обща култура и големи амбиции. Тя каза, че засега ще продължи да оборва стериотипа и да отстоява, че между музиката и културата има разлика. Аз си бях дала почивка, но се включвам отново- защото няма нищо по-хубаво от това да оборваш хората.

Успешна и усмихната седмица!

П.П. Имам само една молба към коментиращите- да се придържаме към добрия тон.

П.П. 2: Извинявам се, че отново използвам примера с метъла, просто контрастта там е най-голям. Нямам нищо против музиката, въпреки, че не е моя стил, но затова пък в Караокето в Бургас я слушам с удоволствие само заради емоцията, която (изглежда) зарежда у хората :D Може би и рапа би бил подходящо сравнение.

П.П. 3: И не, не съм изключение. Познавам много хора, които вечер се веселят в „подобни заведения”, но това не им пречи да са прекрасни професионалисти и изключително умни, начетени хора, от които можеш да научиш много. Ако съм изключение, то това е по-скоро в параграфа за преструвките. Защото дори и да не слушам чалга вкъщи, да не знам имената на певиците и песните, щом вечер излизам на чалга, имам достатъчно самочувствие да не го крия. Пък и както казах при Ванката, не е като кръшните танци да са ме … „повредили“. Край и точка. Повече по тази тема не! :)

31 мнения за “Няма „чалга култура“. Има простотия, селяния, глупост… !

 1. Много интересно, аз си мислех, че освен мен никой друг не вижда така нещата с „чалга“-та.

  :)

  Гледай по-отвисоко на нещата, някои хора вечно ще виждат носа си и ще отричат съществуването на звезди без да опитат дори да погледнат към небето.

 2. Напротив, чалга култура има и тя е съставена от огромен брой безгръбначни, чиито идеали се изчерпват с онези, застъпени в предимно кухите и еднообразни текстове на чалга певачките. И ако за теб няма проблем това да е толкова голяма феномен, че BBC да изберат да направят филма си за него, аз не искам погнусяващата безвкусица и отявлена ориенталщина от кадрите да е лицето ми пред света. Ако феновете на чалгата бяха толкова уверени в музиката си, нямаше да се притесняват от лошите коментари за нея, а щяха да виждат частицата, малка или голяма, истина в тях. Така например на мен не ми пука, че електронната музика, която слушам, често може да се опише като какафония, а женските вокали съвсем малко надвишават като гласовите дадености тези на отбор Планета. Не ми дреме също, че има хора, които слагат знак за равенство между рок и дране с пълно гърло – понякога са доста прави. Чалгата, с всичко негативно в нея, е приета за начин на живот от твърде много хора, а това е също толкова смешно, колкото и да видиш някой велик „рапър“ от GGP.

  Да слушаш такава музика не те прави автоматично поклонник на големите силиконови цици, плейбека и мутреенето, но никога не съм затъпявал с по-бързи темпове, от колкото когато се движех с истински фенове на музиката и си позволих да се заслушам в нея. Чалгата все повече ми напомня на религиите – в храмовете (в случая чалготеките) влизат и хора, които не вярват в нещата, които ще чуят/видят там, но пък в конкретния случай има огромно количество фанатици, които си подчиняват животите на темите, застъпени в музиката на разни квачки. Може не всеки, който слуша чалга да е ръб, но всеки кретоид слуша тая музика и мята салфетки из чалготеките.

 3. „Ако феновете на чалгата бяха толкова уверени в музиката си, нямаше да се притесняват от лошите коментари за нея, а щяха да виждат частицата, малка или голяма, истина в тях.“

  Ако видиш коментарът ми при Ванката, ще прочетеш същото. Фактите са си факти. Затова и там казах, че този материал не ме развълнува, защото си е реалност. Ако бяха представили България с черни пътища, роми и каруци, тогава щеше да ме е срам. Защото нямаше да отразява действителността.

  Колкото до кича- по-добре него, отколкото „яките“ заведения тип хамбар, които миришат на бира и пот. Бил си навън, знаеш какво имам впредвид.

  Много чужденци ахват като влязат в бг дискотека, защото техните не могат да стъпят на малкия пръст на нашите, освен ако не са за хай лайфа и входа е трицифрена сума в евро.

 4. Изключения, изключения. Само с изключенията от правилото „чалгата е култура“ мога да си говоря за нещо. А изключенията не са много, щото иначе не биха били изключения.

  Та, да, чалгата не е аксесоар, чалгата е начин на живот.

  „I am like my mother – I stereotype. It’s faster.“

 5. Когато чужденците ахват не от друго, а от дискотеките ни, гледам на това като на проблем. Не може да живееш в панелка със спряно парно или печка на дърва, да се возиш на 100 годишен Икарус, да си ходил да береш марули в САЩ за да си купиш 15 годишния автомобил на някой немец, да работиш с КПД близко до нулата, а в същото време да се гордееш с интериора на дискотеката, построена от някой „добре облечен бизнесмен“ или лакеите му. Реалността не трябва да бъде как тийнове си харчат последните парички за фешън парцалки и водки с кола, докато последния път в музей или театър им е бил когато са ги завели от училище в 6 клас. Гласът срещу чалгата е глас срещу моралния упадък в обществото, символизиран от музиката. Силно се съмнявам да не го разбираш.

  Със сигурност има и други хора, освен теб, които не отговорят на горното определение. Поздравления за вас, за всичките 5% от цялата маса посетители на тия заведения.

  Няма ли други елементи от реалността ни, за които да се направи също толкова противоречив репортаж от BBC? Нямама ли недъгаво висше образование, което се получава от огромен процент младежи? Нямаме ли някаква безумна централизация на всичко и всички в София? Нямаме ли села, откъснати от цивилизацията, които обаче са запазили бит и култура на места, чиято природа не е бил съсипана покрай индустриалната революция? Чалга звучи от телевизора ми, от колата на някакъв селяндур на улицата, в дискотеката, от мобилните телефони (по-хубави от моя) на някакви третокласници, с които се разминавам, от BBC… Искам да дишам… не е много, нали? С огромно облекчение забелязвам, че през последната година е с много разклатени позиции поне сред моито пазнати, защото преди това наистина едвам издържах.

 6. „…тя учи в хубав университет, говори префектно два чужди езика, следва един семестър в чужбина, посети родния TEDxBG , работи и какво ли още не. Т.е. стойностен човек…“
  Образованието ли е критерий за стойностен човек? Няма нищо по-грозно от това да видиш интелигентен простак, а България е препълнена с такива. Както и обратното – хора без образование, но от класа и с добро възпитание.
  А за въпросната музика няма спор, че е пошла и че възпитава много зле младото поколение. Аз също слушам понякога, но само на маса и само определени(не повече от двама-трима) изпълнители. Но не бих понесла докато си пия сутрешното кафе, да ми се разпищи Азис по радиото. Гррр :))

 7. @aquawoman: дадох го за пример само, защото нали все простаци и глупаци ходят…

  Иначе и аз не бих понесла кафето си с Азис, нито пък вечерната чаша червено вино. За това са Chambao :)

 8. Твърдо против съм тази музика. Като малък слушах електроника, метъл, рап и съм се врял в тези среди. Виждал съм доста неща, но въпреки всичко чалгата я смятам за най – пошлото.
  В момента слушам класическа, джаз и по малко от нещата които преди са ми харесвали. Дискотеките никога не съм ги харесвал и мисля , че последно ме завлачиха на такова място преди 4 години.
  Предпочитам откритите фестивали, които са от електро до фолклор. Нещото което не се вписва в представите ми е да отида на такава чалготека – преди много години съм влизал за 1 час заради едни хора и това е което ме отврати напълно от тези места и не правя отстъпки за никой в редките случаи да се срещна с хора слушащи тази музика.

 9. Както обикновено казвам на хора, които „не стъпват в такива заведения“- не си бил с правилната компания :)

 10. Често се шегуваме с колегите с репликата: „Хайде да ходим на пиЯнобар“ – познай какво визираме ;)
  Да, и аз слушам джаз, класическа музика, рок и какво ли още не, но нямам чалга на компютъра и не зная имената на чалга-певиците. Това просто не е моят стил…
  Да, и аз ходя понякога в чалга заведения и не се срамувам от това…
  В крайна сметка, както казваш – важна е правилната компания ;)

 11. Колкото слушането на класическа музика те прави умен, толкова и слушането на чалга те прави тъп, прост, селянин и тн.
  Няма нужда да си опростяваме мисленето с чекмеджета. Определено има разлика между музиката и културата, както и между самите хора- да ги категоризираме според музиката, която слушат, би следвало да е под нивото на всеки, който не се има за „тъп селянин“.

 12. Mузиката аах тази магия,добре дали ако влазнеш в скъп луксозен ресторант и ти поднесът хубаво украсено блудо с добре изпечено и увкосено лайно нама да го издеш,ще го и… чак и бакшиш ще оставиш. И тцелия персонал ще ти се смее зад гърба.Така се чуствам когато виждам деца да пееят гнусни чалга текстове и се обличат като…но също знам че те не го мислат просто познавам завладяващата сила на музиката и чалгата не прави изклучения, говоря като човек който сам понесъл доста загуби на това бойно особено в комбинация с 2-3 ботилки уйски.Като по млад де :):):)

 13. @Жени: и аз, и аз нямам нито 1 песничка на компютъра :) Както бях казала в един стар пост- слушам чалга само по заведения, но въпросът е принципен.

  Иначе да, компанията е най-важния фактор.

  Последния коментар няма да го трия, нито коментирам. Само едно – НЕ съм съгласна.

 14. оффф хахахах ае байгън от комплексари и измислени интелектуалци, които да ми казват кво е хубаво и кво не и колко долна била чалгата. Долна, долна, като ме кефи някое парче, независимо дали е кармина бурана или тони стораро, ще си го слушам. В тоя живот има само „и“, което ти харесва го приемаш и минаваш напред, което не те кефи, ignore и пак напред. Всеки си има право на личен избор и помнете, не съдете, за да не бъдете съдени. (Мат. 7:1-2)

 15. @ Ванка: Изглежда към заглавието на поста трябва да добавя и „неграмотност!!!“ за тоя коментар… (гледам сърдито и лошо!)

  @Жоро: Така си е…. Правото на избор най-вече куца в цялата история :)

 16. Не съм казвал, че слушането на еди коя си музика те прави умен или глупав. Не говоря дори за теб, а изказвам мнението си относно музиката и идеите които изникват в мен, когато се налага да се замисля за нея.
  Когато имаш желание ходи – върти си дупето и… нека всички чалга богове нека бъдат с теб.

  Но никаква компания не би ме разколебала в мнението ми към тази музика. С твоя отговор се опитваш да убедиш себе си или мен, че за едната компания ще възхвалиш чалгата?
  Защото чета колко харесваш еди какви си изпълнители какво имаш и нямаш на компютъра и същевременно обясняваш, че ходиш да се забавляваш в тези вертепи ( относно дискотеките пускащи упоменатата музика). И за да си докажеш, че това не е пошло убеждаваш другите – колко е хубава тази музика и преживяванията ти свързани с нея и компанията ти. Всичко това се гарнира с доказателства колко е знаеща твоята приятелка и ти.
  Изтъкването не променя нещата за мен то го влошава. Човекът не е изграден от дипломи и титли и титлите не са човекът!

  Основното в съзнанието е моралът и не мога да харесвам нещо което го руши, извращава хората и ги превръща в скотове.

 17. haha vanka 4algata e samo katalizator, alkohola e istinskia brain cells killer :D i 6te sum gramoten kolkoto mi haresva :P btw imah interesen razgovor s edna babka onq den, okaza se 4e „da se buzika6“ i „da ti puka“ sa vsu6tonst dosta nezenzurni i vulgarni izrazi, ama si gi polzvame v ejednevieto, 6oto ne im pridavame toq smisul :D (tva ve4e ne go zaka4ai, belejka pod 4erta e :D )

 18. @slideworld: не съм искала да звучи като изтъкване :) Само, че просто няма как (ама наистина няма) да отида на дискотека и да танцувам на джаз примерно. Обичам такива заведения за „pre-party“. Лека музичка, чуваш човека до теб, спокойно и т.н. Само, че аз като отивам на дискотека, отивам да танцувам :) И с изключения на ретро партитата и черно партитата (които в Бургас вече липсват), чалгата е единствената алтернатива. И пак стигаме до морала- да, на някои може да им го сваля, но всичко опира до личността…

  И постта не е оправдание за музиката, ни най-малко :) Просто всяко нещо си има две страни и НЕ обичам обобщенията. Това е.

 19. Хм, чакай… музиката Е част от културата. Малко съм по-възрастен от теб, но последния път като проверих музиката се броеше за едно от изкуствата. Ако нещо не се е променило драстично в последните 24 часа, то музиката Е култура.

  Сама по себе си музиката чалга е вторичен продукт – дали копирани сръбски, гръцки и турски песни, дали рециклирани стари чалга парчета. Сдъвкана храна.

  Добавената й стойност е в чалга лайфстайла – силиконови цици, коси на вафлички, мутри, оборотни жени, салфетки на пода, празни глави… Ако си вътре по какъвто и начин в чалга лайфстайла, няма как да видиш, колко трагикомична картинка е. И не, няма начин да слушаш чалга и да се отлепен от допълнителните му атрибути.

 20. @Пламен: Точно това се опитвах да покажа с този пост- , че има начин „да слушаш чалга и да се отлепен от допълнителните му атрибути.“

  Както казах, вечната тема :) Мнения много, а всичко зависи според опита. Изглежда 90% от хората , ако не и повече, виждат или са виждали само лошото. Аз съм виждала и лошото ,и хубавото. Виждала съм и селски изцепки и простотии , но съм си изкарвала и приятни вечери.

  Иначе най-обичам коментари от мъже за „силиконови цици, коси на вафлички, мутри, оборотни жени“, защото хем не ги харесвате, хем като ги видите в повечето случаи си изкривявате врата. ;-)

  *Забележи- не казвам, че при теб е така, казвам „в повечето случаи.“ Така ако и хората казват „чалгата в повечето случаи води до…. или е признак на…“ пак нямам да имам проблем и този пост нямаше да е тук. Яд ме на стериотипите. И предразсъдъците.

 21. Абе Жоро :))) Това за грамотността не беше за теб :) Просто по 1 и също време аз отговарях на коментара на Ванката, а ти си писал ;-)

 22. Леле, колко много коментари са изписани! :D
  Предимно с глупости. :-)

 23. Извинявам се за грубия, недодялан,безкомпромесен и трудно свързван с темата,израс пример който съм използвал в коментара по-горе. Нистена е мако краен Но неможе да сме хлатки когато има такова силно негативно деградиращо влияние върху съзнанието на деца от 1-3 ти клас за по-големите незнам.Много неща изменят лицето на нацията,но не както 3-4 парчета ценична Члга, който направо ДДеформираха Нацията през 90-те години.Паралелно с това отбелазваме че има и доста добри текстове от дадения муз.стил.За правописа и словореда бих сиги запазил ако не възразявате.

 24. „За правописа и словореда бих сиги запазил ако не възразявате.“

  Нищо лично и извън темата с музиката, сериозно имаш нужда от уроци по правопис.

  Защото ако хората се дразнят на чалгата, то едно от нещата, на които се дразня аз е неграмотността. Не казвам, че аз пиша без грешки, но…. твоите 2 коментара, с бОтилки, уЙски, цЕнична и т.н. ми идват в повече. Пак казвам- нищо лично, съвет.

 25. Според мен пише на латиница и после трансформира автоматично в кирилица. Или отскоро ползва клавиатура. Иначе не е възможно да е толкова зле. :-) Думата „уйски“ звучи много…чалгаджийско. ;-)

 26. По принцип напълно подкрепям всичко, което си написала в статията и коментарите, но не съм съгласен със заглавието… Според мен „чалга култура“ има (доколкото може да е култура). И тя се състои в именно тези „силиконови цици, коси на вафлички, мутри, оборотни жени, салфетки на пода, празни глави…“, които обсъждате по-горе… Точно това е и лошото на тази музика. И аз слушам чалга само по дискотеки (главно поради липсата на друга музика в бургаските такива :) ) и смятам, че слушането й само по себе си не е проблем. Проблемът (а напоследък той е много сериозен) идва когато хората, особено децата, подражават на тази „култура“. Но си и права, че това идва от простотията, глупостта, селянията (като манталитет)….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s