Study in Holland!

Обичаме да знаем какво предлагаме.

Обичаме и да знаем кой студент къде би се чувствал по-добре, по-на място.

Статистиката, която търсим е брой щастливи студенти, които сме изпратили в чужбина. Тези, които после ни препоръчват на приятелите си. Това е рекламата, в която инвестираме най-много: и време, и средства, и усилия.

Така с един от колегите ми в началото на април посетихме Холандия. За четири дни успяхме да преминем през Амстердам-ЛиоварденГронингенЗволеАйндховенВенлоБреда.

След не малко пътувания последните години из Европа, Холандия ме очарова от първите минути. При това в кой да е от градовете. И не е защото улучихме прекрасно пролетно време през повечето дни.

Атмосферата в градовете е невероятна. Уличките, кафетата, магазините… Велоалеите и колите, с които се разминаваш, но знаеш, че те пазят. Усмихнатите хора. Спокойствието.

Базата на университетите. Към края на пътуването колегата ми се шегуваше, че харесвам всичко. И как няма всъщност- обучение в малки групи, огромни библиотеки със стаи за самостоятелно учене или работа с колеги, лично отношение от преподавателите, т.нар. problem-based learning, цветове, светлина… С една дума, всичко онова, което липсва на нашите родни университети.

Главната разлика: при нас университета не е привлекателно място. При нас не ти се влиза в университета- мрачно, студено, намусени хора. Там не ти се излиза. Другата разлика е средата, но това е тема на отделен пост. Тук ще вметна само, че обратно на нашето колкото по-малко знаеш , толкова си по-готин, там е колкото повече знаеш, толкова си по-cool.

Тук е мястото да спомена, че висшето образование в Холандия е разделено на два типа университети– едните може да ги наречем класически, с фокус върху теорията, другите са т.нар. университети по приложни науки.

Обиколката ни беше изцяло на университети от втория тип със специалности като бизнес, икономика, мениджмънт, туризъм, комуникации, маркетинг, IT, компютри… Все специалности, които изискват не само знания на хартия, а приложени умения на практика.

Какво прави университетите по приложни науки по-различни? Задължителният от 3 до 6-месечен стаж по специалността след втората година и обучението в чужбина. Впредивд, че сте чуждестранен студент и вече така или иначе учите в чужбина, може да направите едногодишен стаж. Къде да е по света. След което се връщате, имате още един предпоследен семестър, а последният е разработване на заключителен проект, който няма нищо общо с нашата дипломна работа, която е чисто и просто отбиване на номера, и отново може да се прави в компания (т.е. да се зачита като втори стаж).

Понеже винаги съм била откровена, няма как да не спомена, че все още класическия тип университет е сякаш малко по-предпочитан. Истината е , обаче, че той е по-добро място за по-хуманитарно насочени специалности и за хора, които искат да имат академична кариера (магистратура, докторантура и пр.) Миналия вторник в европейския парламент в Брюксел имаше дебат по темата за младежка безработица. Необходимостта от по-практично ориентирано висше образование бе сред обсъжданите промени, които трябва да се предприемат.

В съвременния бизнес свят дипломата сама по себе си не ти дава много. Това, което се цени са уменията, приложени на практика. И не, това, че си бил едно лято на бригада в САЩ, не се брои за стаж.

Доколко достъпно е обучението в Холандия? Към този момент таксите за обучение са 1713 евро/година, а месечните разходи са около 600- 800 евро (с вкл. настаняване, което е най-голямото перо.) Работа, ако не знаете холандски, се намира по-трудно. Затова пък тези, които успеят да си намерят работа и покрият 32 часа на месец, могат да получават стипендия от холандското правителство.

Снимки от различните университети може да намерите на страничката ни във фейсбук.

Честно казано, след това, което видях, лично аз бих записала да уча именно в Холандия. Естествено, въпрос на предпочитания, но от това, което видях, наистина се влюбих в страната на лалетата, които се оказаха внос от Турция ;-)

7 мнения за “Study in Holland!

 1. „пГлавната разлика: при нас университета не е привлекателно място. При нас не ти се влиза в университета- мрачно, студено, намусени хора. Там не ти се излиза. Другата разлика е средата, но това е тема на отделен пост. Тук ще вметна само, че обратно на нашето колкото по-малко знаеш , толкова си по-готин, там е колкото повече знаеш, толкова си по-cool.“

  почувствай се все едно съм завършила в Холандия! никога е съм ходила с нежелание и никога не съм дружала с хора, които се кефят да не знаят. трябва да те заведа в НБУ! много ще ти хареса и явно е като в чужбина :)

 2. хах :))) сега, първо, говоря на обща база :) изключения все има, знаем се :D

  а иначе аз НБУ го хваля откакто се помня. и на хора, които искат да останат да учат в България, винаги им го препоръчвам. самата аз щях да записвам психология там. виж не е така с останалите частни университети… :) (feel lucky!)

 3. о, аз абсолютно лъки си се чувствам, най-вече че нашите се навиха да плащат такси в името на моето щастие! :Р

 4. А какво ще кажеш за University of Southern Denmark (SDU)? Наскоро прегледах конспекта им по диагонал и ми направи впечатление, че магистратурите за българи (и всички граждани на ЕС) са безплатни. Приемът е селективен, но доста улеснен – всичко се случва онлайн и дори не ти трябват международните езикови тестове, ако си завършил езикова гимназия, примерно. Българската диплома за бакалавър също се признава. Обучението е изцяло на английски. Изобщо, можеш ли да сравниш висшето образование в Дания с това в Холандия? Прилики и разлики? Плюсове и минуси? Мисля, че на други хора ще им бъде интересно, не само на мен. Поздрави и благодаря за чудесния постинг!

 5. Привет :)) (както се казва- long time no see).

  Да, висшето образование в Дания наистина е безплатно за студенти от ЕС- и за бакалавърски, и за магистърски програми. Приемът е само по документи (обикновено мотивационно писмо, препоръка, CV, превод на диплома, документ за владеене на англ. език.) Ние към този момент работим с University College of Northern Denmark , но и University of Southern Denmark (SDU) е много добър.

  Трудно ми е да сравнявам качеството на образованието и перспективите след завършването в Дания или Холандия, тъй като са доста сходни. В смисъл тук няма грешен избор.

  Водещ трябва да е изборът на специалност. Ако я има и на двете места (в Дания и Холандия), е въпрос на лични предпочитания. На мен Дания ми е too spacious както се казва- твърде много пространства :) А обичам малки улички като тези в Холандия.

  Сега някои ще каже- да, ама едното е платено, другото не. Така е. Но нарочно не обърнах внимание на този факт при избора, защото в Дания в 99% от случаите магистратурата е 2-годишна, а в Холандия- 1. Т.е. , разходите накрая се изравняват. Стандарта на живот и в двете страни е доста сходен също.

  Може би единствената разлика, която забелязвам от наблюдение от клиентите ни е, че в Дания сякаш е малко по-лесно да си намериш работа.

  Та, плюсове и минуси за самото образование може да се каже, че няма. Дания също предлага доста разчупен и гъвкав подход на обучение, за какъвто споменах в холандските университети.

  Разликата е главно в средата и в коя от двете страни ти се живее :)

 6. Хубава статия, Мария :) Холандия ми е слабост и май там ще се целя, времето ще покаже. Поздрави!

 7. Мерси много за изчерпателния отговор! Хвърля доста светлина върху алтернативите, без да изпада в излишни подробности. Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s