„Седемте навика на високо ефективните хора”, Стивън Кови

„Както някой някога бе казал: можем да завещаем на децата си две неща- едното е корени, другото- криле.”

Неслучайно започвам с този цитат. Обичам да оставям книгите сами да говорят за себе си и обикновено след няколко встъпителни изречения, ви оставям с любимите си цитати. При „Седемте навика на високо ефективните хора” , обаче, това е някак невъзможно. Подчертавала съм буквално на всяка страница, сменяла съм различни цветове химикали, две-трети от цитатите са с удивителен знак…

Книгата на Кови е от онези четива, към които дори да не сте посягали (още), най-вероятно сте срещали като заглавие неведнъж. Особено ако се интересувате от теми като управление и личностно развитие. Всъщност, лично аз бях слушала за нея именно и единствено в контекста на тези две теми. Затова и този цитат.

Защото днес, когато затворих последната страница, чувството, което ми бе останало е, че това е и книга за родители. Затова как да разговарят с децата си, как да ги разбират, как да ги възпитават, как да се вслушват в тях…

А иначе навиците могат да бъдат съотнесени към всяка една сфера и са:

Вътрешни победи: 1. Бъдете проактивни. 2. В началото имайте предвид края. 3. Сложете първите неща първи.

Външни победи. 4. Мислете печеля/печелиш. 5. Стремете се първо да разберете… после да бъдете разбрани. 6. Синергирайте.

7. Наточете секирата.

И понеже поднесени така едва ли ви говорят много, силно ви препоръчвам да впишете книгата в списъка си със „задължителна литература”.

Книга за това колко важно е да имаме цели и принципи и колко по-лесно е да организираме времето си, когато имаме посока. Книга за това как не е задължително в едни взаимоотношения винаги да има печеливш и губещ и че често съществува и трета възможност. Книга за това, че 1 + 1 може да е равно на три и повече и колко важно е да отделяме ежедневно време и усилие за четирите измерения на нашата природа- физическо, духовно, умствено и социално/емоционално.

Книга, към която човек може да се връща отново и отново.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s