„Резерват Северозапад“

Скоро го гледах за първи път. Действа отрезвително. От една страна те връща в спомени, от друга- в реалността. Ще го запомня най-вече с последният „герой“ (във видеото по-горе е първият) и репликата, която баща му все е повтарял:

„Ела си, синко, на село, та да станеш мъничък.“

Ако сте прекарвали поне една ваканция на село, разбирате смисъла му.

И още каза как едно време „мерите“ са били различни. Няма часове- има заран, по пладне, по залез слънце, по първи петли, втори петли, трети петли…

За да можеш да разбереш какво е времето, трябва да си в него. Да (го) живееш.

Затворени в офисите ни от сутрин до вечер, без часовник, не само не знаем колко е часа, но и да погледнем през прозореца рядко имаме онова усещане за времето, което бабите и дядовците ни са имали.

Замислих се и за друго. В града е лесно да избираме средата си- хората, с които излизаме и местата, които обичаме. Така, не-виждайки различни от нашите съдби, понякога забравяме, че ги има. Докато селото сякаш винаги е общност, в която кога повече, кога по-малко, си част от всички. И си една идея по-равен с Другите.

П.П. „Резерват Северозапад“ е документален филм на Match Frame Studio с реж. Пламен Николов – Пацо, опер. Георги Маринов – Гопа и Николай Фенерски.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s