„Уна § Селинджър“ , Фредерик Бегбеде

IMG_4295

„На всеки писател някой ден сърцето му трябва да бъде разбито. И колкото по-рано, толкова по-добре, иначе е измамник. Писателят има нужда от една изначална, напълно разбита любов, за да му послужи като откровение. После му е необходима доброжелателна съпруга, която да му попречи да се самоунищожи.“

Винаги съм изпитвала любопитство към чужди, неизживени любовни истории, по възможност на интересни хора. Разминаванията, за разлика от случванията, носят повече уроци и предизвикват въображението, докато „happily ever after“ го заключва.

Това е и причината да посегна към  „Уна § Селинджър“. Книгата е смесица от реални факти и въображението на Бегбеде. Въпреки дозата художествена измислица, обаче, в един момент започваш съвсем реално да си представяш и героите, и животът им, и писмата им, които още се пазят в тайна.

През една „куртоазна“ любов, както авторът определя любовта на Селинджър и Уна , Бегбеде ни развежда паралелно през „Сторк клуб“ и втората световна война. Междувременно се появява и Чарли Чаплин. На заден план са Ърнест Хемингуей и Труман Капоти.

Покрай връзката на Чарли Чаплин и Уна, (четвърти, най-успешен брак за него, 36 години разлика във възрастта и 8 деца), Бегбеде се явява и като защитник на връзките с голяма разлика във възрастта- опит да оправдае и своите 25 години разлика със съпругата си :)

Чете се за един следобед време, както принципно се чете Бегбеде.

„Отсъствието е наситено Присъствие“ (Емили Дикинсън)

„За твореца празненството не минава даром. Писателите, които излизат вечер, никога не се забавляват напълно- те работят.“

„За да се очарова някое силно желано момиче, трябва да я накарате да вярва, че разполагате с време… каквото нямате. Да не и се нахвърляте, както останалите, а да засвидетелствате интереса си.“

„Най-много се обичат онези, които никога няма да се обичат.“

„… ако си скромен, по-добре не ставай писател, а се захвани с нещо друго.“

„Много рядко двама души, които танцуват блус, се стремят към едно и също нещо.“

„Истински се обича между шестнайсет и двайсет и две години.“

„Writing is my vacation from living.“ (Eugene O’Neill)

„Много младата жена е съчетание между малката майка и първата любов. Остарявайки младото момиче се превръща в любовница или дама. В младото момиче се съчетават най-красивото и най-доброто.“ (Ч. Чаплин)

„Щастие е за мъжа, когато една жена го освободи от всички останали жени.“

„Charlie made me mature and I keep him young.“ (Уна О’Нийл за Чарли Чаплин)

„Травмата при ветераните се дължи не на безразличнието или на липсата на признателност, а на това, че животът е продължавал.“

П.П. Още от Бегбеде – Романтичният егоист и Любовта трае три години.

Едно мнение за “„Уна § Селинджър“ , Фредерик Бегбеде

  1. В случай, че решиш да се поогледаш за по-възрастни мъже .. то веднага бих ти предложил един ( поне ) . Така де – ще е срамота за по-младите представители на моя пол да те „изтърват“ от тяхното поле .. ;))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s