Si sapis, sis apis и една закъсняла равносметка

 

Si sapis, sis apis. Ако си умен, бъди пчела. Бачкай, звънти, прави мед, гледай цветята отблизо, блести на слънцето, намери си смислен кошер, жили само в краен случай.“ (от тук)

Любимото ми зимно утро. Подканя те да се обгърнеш с топлина и да сложиш целия свят на пауза. Навън е тихо, бяло и чисто. Навътре- бавно, носталгично и малко уморено. Питам се дали и тази година ми тръгва със закъснение или съзнателно отлагам момента с равносметката, уроците, неизпълнените обещания, страховете…

2015 бе година на безспирно лутане и питане. Неспокойна година. Година на губене и намиране, на въпроси, на дълбаене, на грешни решения, несигурност, примирение.

Най-важният урок за годината бе осъзнаването, че нищо не е такова, каквото изглежда, докато не го опознаеш истински, докато не го допуснеш близо до себе си. Обещах си да не раздавам присъди с лекотата и младежката (само)увереност на 20+ годишно момиче, което все знае и може… Обещах си да бъда по-тиха, да говоря по-малко, да избягавам етикети и оценки, да търся и проверявам допусканията на всяко твърдение. Последното е ужасно важно, защото позволява най-големи изкривявания на истината.

Много искам 2016 да бъде друга, по-добра. Да е година на събиране и подреждане. На физическо облекчение от избраната правилна посока. На рутина- имам нужда от стационарност и повторяемост, за да знам, че аз управлявам времето, а не то мен.

Дълго избирах дума на годината. Подреждане (вътре и вън). Порастване (спазване на собствените си съвети). Грижа (за тялото и ума). Избрах Defining. Като в онази ТЕД лекция за годините между 20 и 30 и изместения фокус. Искам да преодолея страха си, че не правя и не съм най-доброто си Аз. Искам да се науча да бързам без усещане за изоставане. Да се чувствам крачка напред, вместо назад. Да прегърна опита си до тук, да си взема уроците и да стъпвам по-уверено. И някъде между задачките, да вмъквам повече време за себе си, за семейството, за приятелите.

Година, в която трябва да изпратя своите 20 и да вляза смело в 30-те. Със спокойно сърце.

На вас желая сбъдвания, хубавини и душевен мир.

П.П. Към въпросите за равносметка, тази година добявям и тези девет, подарък от Бени. Take your time.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s