30 до 30, ден 14: грижата на и към другите

грижата на и към другите не (трябва да) е задушаваща, натрапчива, шумна. нито да я има само на празник, при болест или когато ти(!) имаш нужда. също, не е манипулативна и не търси реципрочност. нито може да я оставиш на изчакване, за утре или след месец.

грижата на и към другите е в малките неща, тук и сега, идва на пръсти и не дава, за да получи. дава, защото си и важен. а когато някой ти е важен, искаш да го виждаш щастлив.

***

най-добрите помощници на грижата са услужливата памет и увереността, която ти позволява да не се чувстваш по-малък, когато правиш добро. да не се чувстваш излъган, прецакан, на загуба.

паметта ти помага да влезеш в света на другия и да му заявиш „виждам те, чувам те, попивам теб и всичко, което ти е важно, защото ме е грижа.“ тя помни кои места обичаш, какво те усмихва, кои думи те натъжават, историите, които са те създали.
увереността те кара да не гледаш на всяка дума и жест през себе си. да позволиш за миг някой друг да е по-важен от теб. ключът тук е да помниш, че това е твой избор. ти решаваш кога, какво, колко.

***

разбирам, че някой го е грижа за мен, когато умее да ме слуша, чува, запомня, усеща. когато ме чете. когато избира правилните думи и случва правилните неща с лекота.

когато се прави правилно, усилията зад нея – време, пари, удобство-  остават в сянка. знаеш, че ги има, но не те са важното.

най-важното си ти и твоето случване.

ти, твоите пеперуди, искри, щастие и вътрешен баланс.

и да не забравя, най-лесно се (раз)познава по умението с цялото си същество да съприживяваш радостта и щастието на другите. все едно е твое. без сравнение и без търсене на следи от теб в него.

***

30 до 30, ден 14

душата ми дава и търси грижа, водена от любов, не от егоизъм

2 мнения за “30 до 30, ден 14: грижата на и към другите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s