„Кой се страхува от Юлия Кръстева?“

„За мен името на Юлия е Атина!“ (Филип Солерс)

Името на Юлия Кръстева чух за първи път миналата събота, на гости у дома (как странно звучи- гост в място, което е и не е твой дом?), където често БНТ звучи фоново и далечно. Само след няколко думи за нейната история и следата, която е оставила в света между имена като Умберто Еко и Ролан Барт, знаех, че тази среща ще ми е важна.

***
Юлия е звезда! , която светът познава повече от нас, българите. Чужденка и тук, и навсякъде другаде. Философ, лингвист, семиотик, психоаналитик, феминист, писател, атеист. Днес е на 75 години, през повечето от които адресът ѝ е Франция. Затова и като я погледнеш, чисто визуално, буди възхищение с присъствие, класа и елегантност. Съхранила радостта от живота и (през?) знанието. Повече французойка, отколкото българка, струва ми се, без това да бъде нещо лошо, напротив. Съвсем естествено ми се струва средата, в която живееш и твориш, езикът на който мислиш, да оставят своите отпечатаци по теб, да те премоделират, пресътворят.

Хареса ми как една от интервюираните за филма жени определи успеха ѝ- гениален ум, силно любопитство и амбиция + безпогрешна интуиция да прецениш къде да полагаш усилия. Забележителна, достолепна, проницателна, любопитна, мощна, както Тея споделя тук.

Автономни заедно бързо се татуира в съзнанието ми все едно е рецепта за щастлив брак, особено през призмата на нейната любов. Ето, казах си, любов, която не свършва.

***

Тъжно е колко рядко, съвсем недостатъчно, нашето медийно пространство ни среща с хората и историите, които заслужават да бъдат разказани, които имат силата да вдъхновяват и променят.

 

Едно мнение за “„Кой се страхува от Юлия Кръстева?“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s