hygge

Първата ми среща с хюга бе в един късен февруарски следобед повече от десет години назад, с много сняг и още повече студ, в най-северната точка от личната ми пътешественическа карта – Трондхайм, Норвегия. Случи се в къщата на семейството, чийто гост бях – дом с много светлина, масивни дървени мебели и нито една излишна вещ. Усещане за уют, топлина, красота и спокойствие. Дом, в който душата се събира.

Там за първи път си пожелах да имам френска преса за кафе – хареса ми сутрешния ритуал на приготвяне на кафето и оставянето му на масата, откъдето всеки член от семейството си наливаше, докато кухнята ухаеше на нов ден. Пак там заобичах и горещ шоколад в късния следобед, но не от чаша, а от купа – все едно е прегръдка.

***

Днес хюга е тренд, който се приписва основно на датчаните. За мен е изкуство, което съществува навсякъде по света, в сърцата на хората, които живеят в хармония със себе си и умеят да се свързват с пространства и хора. Затова и най-много ми харесва определението, че хюга е изкуството да създадеш комфорт за душата.

***

Моята хюга е предимно у дома, а когато е навън е в домовете на приятели, които споделят същата любов и грижа към домовете си или 2-3 любими кафенета, които ми носят усещане за ред, красота, забавяне на ритъма.

У дома намирам хюга във вълненото ми одеяло, барбарона до камината, любимата чаша с любимата топла напитка (кафе с бейлис ), стоенето на пода, гледането на филм с приятели, декорацията на масата, библиотеката. Хюга е още всяка бавна сутрин у дома, всяка неделя, всеки дъждовен ден и всяко (първо) снежно утро. Хюга е кухнята да ухае на домашен сладкиш или на любимо ястие с много подправки. Хюга са цветята на масата, кутията с бонбони, събирани от пътешествия по света, импровизирания ни бар с различни видове алкохол за всеки вкус.

Навън, освен в любимите места, хюга е в големите вълнени шалове, чаша топло капучино в ръка, моята си лична бутилка за вода, любимата раница, удобния аутфит. Всеки залез, също.

Или хюга е всичко онова, което кара светът ми да спре и подканва безвремието да влезе.

***

През изминалата година пренаредихме много от нещата вкъщи, подарявахме и изхвърляхме, но знам, че може още и това още влиза в целите за годината. Да направим дома си още по-хюга, още по-минималистичен, с възможно най-малко предмети и най-много светлина и пространство. А в wish list-a влизат десертни чинии, порцеланова ваза, ленена покривка, дървен поднос.

***

Любими цитати от „Малък наръчник по хюга“

„Хюга манифест: 1. Атмосфера. 2.Присъствие. 3. Удоволствие. 4. Равенство. 5. Благодарност. 6. Хармония. 7. Комфорт. 8. Примирие. 9. Общност. 10. Убежище.“

„…хюга представлява търсене на щастието в ежедневието.“

„Щастието се крие най-вече в дребните удобства или удоволствия, които се случват всеки ден, а не толкова в големия късмет, който идва твърде рядко.“ (Б. Франклин)

Любими цитати от „Книга за хюга“

„Хюга е умението да усещаш вътрешния си мир и способността да даряваш спокойствие на околните. Тя е чувство на уют, на сигурност, на спокойствие, на закрила. Хюга е състояние, в което се чувстваш еднакво добре, както когато си насаме със себе си, така и когато си във връзка с хора или места, които те привличат, предразполагат, вдъхновяват и ти дават увереност. За да почувстваш хюга, трябва да си способен на интимност и обвързване. Тя е умението да принадлежиш на момента и на човека до себе си. Хюга е усещането за щастие и пълна удоволетвореност.“

„Хюга ни помага да разберем и осмислим разликата между това да си сам и това да си самотен.“

„Хюга е самото взаимодействие между задачите от ежедневието, материалното и жестовете на грижа и внимание.“

„Чувството за благополучие идва когато се движим в ритъм със собствения си свят и си доставяме малки удоволствия.“

„Целта на хюга е да се чувстваме щастливи от начина си на живот.“

„Простотата е начин на съществуване, не на живот.“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s