Красива бременна жена в метрото*

“Животът без музика”, Людмила Миндова

Опитвам се да си спомня дали съм виждала бременна жена, чийто външен вид ме е отблъснал. Опитвам се, но не мога. Виждала съм лошо облечени жени- според фигурата, протокола, възрастта, сезона или най-прозаичното – погрешно съчетание на цветове и материи, но не мога да си спомня и една бременна жена, която да ме е накарала да погледна настрани.

И преди моята бременност, а още повече сега, големия корем буди у мен единствено усмивка, придружена с тиха молитва наум, от една (раждала) жена към друга – „дано всичко бъде наред“.

Имах късмета да се радвам на лека, спокойна и красива бременност, която си личеше от първите дни, но не през дрехите или килограмите, а в очите. Колеги и приятели, които не знаеха за новината, ме питаха деликатно „ти да не си…?“. Щастието да чакаш дете трудно може да се скрие, а откровено казано, не мисля, че трябва.

Да, интимно е, но тялото ни се променя видимо и това, което можем да направим е да си носим корема с кеф и високо вдигната глава. А това, знаете ли, не е лека задача, защото често бременната жена е красива в очите на Другите, но не и в нейните. И целта на тези недолюбвани фотосесии рядко е демонстративна и „пошла“, а по-скоро е напомняне „ти си красива!“.

Напомняне, от което бременната жена има нужда особено много, когато тялото започне да натежава и боли, лицето е подпухнало, а очите издават поредната безсънна нощ. Тогава вместо да се затворим у дома и да си го пазим за нас този корем, ние като едни истински „мъжки момичета“ (хич не го харесвам този израз) сме навън и отмятаме задача след задача. Защото животът с и без нашия корем си тече и не е до искане да го променяме или не. До напасване е- ние към живота/обществото/работата/университета, не обратното. А навън, между другото, е страшно. Страшни са не бременните с прилепналите клинове (най-удобното нещо през бременността!), а липсата на такт и грижа у околните.

Когато пуснаха значките за бременни в метрото, признавам, много се смях. На кой му е нужна значка като си има корем? Да, ама не. На никой не му пука за бременните жени. Не им пука в градския транспорт, на опашка в магазина или пред лабораторията за поредното вземане на кръв. Седиш и си чакаш като пич не, а като „мъжко момиче“, да ти дойде реда преди да ти е премаляло. Може би единственият път, в който съм плакала с големи, тежки сълзи по време на бременността ми, бе една зимна утрин в 111, на път от Младост 4 към НБУ, с корем, който можеше да заблуди, че утре ще раждам, и не само никой не ми направи място, а всички дружно ме блъскаха в опит да направим още малко място, а после още малко, и още малко…

С тези думи, г-жо Шекерова, искам да ви кажа, че чалгата в обществото ни не е в късите поли на бременните (които така и не съм виждала), а в отсъствието на малките жестове на човечност, които в едни други страни са норма и ежедневие, а при нас- изключение. Чалгата е в бизнеса с бременността, в някои лекари, които те карат да се чувстваш като на поточна линия, дори когато си плащаш, в раждането с грижите преди-и-след, които за много майки вместо магия, са кошмар, който се опитват да забравят. И бременността преди да е на промоция, е на сървайвър мод.

И още нещо. Младите (пардон, модерните) майки днес много четат, много могат и много знаят. Истина е, защото винаги е било така и така трябва да бъде.

П.П. Жалко е, че списание като „Eva“ си позволява такава статия, още повече от редактор. Имаше време, когато чаках с нетърпение всеки брой в търсене на себе си и израстването ми от момиче в жена. От години съм го заменила с Amica, но от време на време му давах втори, трети шанс и т.н. Незаслужено, уви.

П.П.2 Заглавието е от стихосбирката на Людмила Миндова, „Животът без музика“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s