жена

„… Следователно за една жена да се (пре)открие може да означава единствено възможността да не жертва никое от удоволствията си заради някой друг, да не се идентифицира в частност с никого, никога да не бъде просто една. Нещо като разширяваща се вселена, чиито граници никога не биха могли да се фиксират и която при все това не е инкохерентна.“ (Люс Иригаре)

Една от първите думи, които сина ни научи бе мъж. Едва на две, той вече расте и възприема света през знанието и силата, придружаваща това знание, на „Аз съм мъж“. Не просто момче, мъж.

На мен, обратно, ми е ужасно трудно да се идентифицирам с определението жена. Да кажа, да вярвам „Аз съм жена“. Не през биологичната категория за женскост, а през онова, което една жена трябва да е, онова, което е културно обусловено и прието.

Някой би казал, че днес тези трябва вече са позагубили от стойността си и жената разполага с огромна свобода да бъде такава, каквото пожелае. Или, с други думи, едва ли има по-добро време от днес да бъдеш жена. Не го вярвам. Мисля си, че колкото повече ролята на жената се разширява, толкова по-сложен става отговора на въпроса „Какво е жената?“ Въпрос, който винаги извиква сравнение с … мъжа.

Когато (ако) успеем да излезем от това сравнение и приемем своята различност като такава без това да намалява от силата ни, без да ни прави по-малки и без да се опитваме да бъдем равни на мъжете, може би тогава ще (ми) е по-лесно. Все още, обаче, не сме там.

Защото ако се върна в началото, момчетата растат с идеята, че те вече са мъже. А момичетата растем с-и-през идеята, че жена се става, че трябва да се заслужи и извоюва, а това, разбира се, означава, че растем през идеята за липса.

Затова ако днес трябва да си (ви) пожелая нещо, то е по-малко сравнение с мъжете и повече приемане на това, което всяка от нас е , такава, каквато е избрала да бъде.

По-малко липси и повече смелост да бъдем себе си, да бъдем жени.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s