what if

през последните седмици в ума ми препускат въпроси, които започват с „Какво ако…?“ и предизвикват всичко, в което някога съм вярвала.

първият сблъсък бе с любимата ми чаша за кафе, на която пише(ше) We cannot learn without pain. години, откакто я имам и още много преди, и никога, никога!, не съм подлагала това твърдение под съмнение. когато го направих, когато казах на глас „не е вярно, има учене през любов и подкрепа“, бях най-близо до това да се разплача. не съм плакала от година и нещо.

какво ако писането тук е опит да свържа истинския с „фалшивия си Аз“ ? какво ако истинския е тук, във виртуалното, в думите, а „фалшивия“ е навън, в дните, в действията. кога ще ги обединя? защо тук, сред непознати, мога да бъда уязвима и гола, а сред най-близките си не?

какво ако онова, което винаги съм твърдяла- че не чувствам заплаха сред-и-от авторитети, а напротив- съзнателно ги търся, за да знам и бъда повече, е друго. какво ако е невъзможност да имам вяра в себе си, че в някакъв момент ще съм готова за „истинския живот“, извън учебници и книги. какво ако още търся позволение да бъда?

какво ако не вярвам на себе си и на кой-да-е-друг, твърдейки „не, не бих променил(а) нищо в живота си дотук.“ истината е, че бих. бих се бунтувала повече в ученическите си години, бих си позволила влюбвания без страх, бих чела повече, бих имала повече вяра в себе си. не защото бих се отказала от това, което съм или имам днес, нито за миг, но защото ако не искаш да се върнеш назад и да бъдеш своя по-добра версия, за какво ти е да гледаш назад…?

***

искам да вярвам, че никога не съм била по-близо до себе си и същевременно изпитвам страх, че все още съм някъде по повърхността, че истинското дълбаене предстои.

или просто не мога да се „наградя“ за пътя до тук и все съм някъде другаде, все нещо (ми) предстои, за да не мога да изпитам усещане за цялост и сбъднатост. все (се) отлагам за-в-бъдеще. докога?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s