30 преди 30*

large2

*Disclaimer: Казват, че годините между 20 и 30 са определящи за това какъв ще бъде живота ни…

Не знам дали всички мои 30 важат за всички жени (момичета?) под 30, но знам, че това са най-важните уроци и преживявания за мен. И не, не съм ги отметнала всичките. Все пак съм на 28 ;-)
***

1. Да се научи да се предизвиква. Да живее с и от адреналин. Да заобича риска. Иначе казано да преодолее страховете си.

2. Да си намери хоби. Не само, че след тежък работен ден или седмица е хубаво човек да има нещо любимо за отмора, но и защото хобитата са супер тема за малки и големи разговори и те срещат с интересни хора. И те правят по-интересна.

3. Да се научи да танцува. В моето съзнание жените са (сме) извор на живот, на енергия, на страст, на любов… Не се сещам за по-добро изразно средство от танца.

4. Да тренира чувството си за хумор. Тук е важно да спомена, че хуморът е заразен. Ако имаш готини, весели приятели, чувството за хумор си идва естествено. Важно е да се тренира и самоиронията.

5. Да говори пред публика. Малко умения са по-важни от умението да говориш добре- спокойно и убедително. Ако не се чувстваш комфортно в тази роля, намери начин да го тренираш- курсове, книги, лекции. Цял живот ще ти се налага в различни ситуации да защитаваш мнението и интересите си. И трябва да го правиш добре.

6. Да се научи да слуша. Жените сме склонни повече да говорим и по-малко да слушаме. Но какво гласи приказката- имаме по една уста и по две уши, за да слупаме повече, отколкото говорим. Понякога така се раждат най-добрите идеи. А и има моменти, когато тишината между двама души е вълшебна…

7. Да си води дневник. Дори да е за кратко, воденето на дневник е навик, който се се отплати. Успокоява те, подрежда те, дава ти опорни точки. И действа като машина на времето.

8. Да се научи да готви. Кой каквото ще да казвам, истина е, мъжете оценяват високо добрите кулинарни умения. Освен всичко, те са знак и за грижа.

9. Да се научи да спестява. Знам, че е трудно и че онези разкошни обувки може и да не те дочакат ако ей сега веднага не си ги купиш. Но колкото по-рано се  изгради подобна култура, толкова по-уверена и спокойна ще се чувстваш.

10. Да научи чужд език. Най-добре два. Английският е a must, каквото и да говорим. Езиците носят свобода.

11. Да живее извън дома. Най-добре веднага след завършване на средното образование. А най-въздействащо е в същите тези години да поживееш сама в чужбина. Усещането е много различно, когато не всичко е на 2-3 часа път или един телефонен разговор. Уроците са по-големи и се помнят повече.

12. Да пътува много. Човекът е човек, когато е на път. През новите места опознаваш себе си.

13. Да работи. Каквото и да си говорим, не е работа да си без работа. Изключвам майките с (малки) деца, защото годините ме научиха да уважавам този избор на посветеност, когато ситуацията го позволява. Иначе, колкото по-рано човек започне да работи, толкова по-добре. В никакъв случай, обаче, не споделям феминизма в крайностите му.

14. Да си избере кауза. Когато правиш добро на обществото и/или света , правиш добро и за себе си.

15. Да се научи да снима. За целта трябва не голяма инвестиция в апарат и малко време. Крайният резултат си заслужава, защото нека не се слъжем- всички забравяме. Колкото повече снимки, толкова повече спомени. Ако снимките са добре направени, удоволствието от пътуването назад през годините ще е двойно.

16. Да заобича спорта и движението. Даже не само движението, но да се научи да полага грижа за себе си. Да си подарява време за здраве и красота.

17. Да се научи да търси обратна връзка. Има хора с много ясна и правилна преценка за себе си, но те са единици. Останалите имаме нужда от коректив. Обратната връзка не е нещо, срещу което да се бунтуваш, а което да чуеш и осмислиш. Разбира се, има значение кой ти я дава.

18. Да си намери ментор. И е, и не е свързано с т. 17. Менторът е повече от човек, който ти дава обратна връзка. Той е и модел за подражание. На него може да разчиташ за съвет и посока. Може да бъде някой в сравнително близкото ти обкръжение, или човек, на когото се възхищаваш и сама предложиш да ти стане ментор. Звучи страшно, но повечето хора по-скоро биха се поласкали.

19. Да си открие стила. На дрехи, на аксесоари, на места, които обичаш, на музика, на всичко. Стила показва порастване. Показва, че човек вече е в мир със себе си.

20. Да се научи да шофира. Свобода на движението. Независимост.

21. Да е ОК с хаоса, но и да знае що е то agenda. Да управляваш времето си е безценно умение, което на практика много малко хора владеят. Независимо дали са на 20, 30 или 50.

22. Да се влюби. Тук каквото и да кажа е излишно. Любовта носи смисъла на дните.

23. Да бъде с разбито сърце. Така де, как иначе ще знаеш какво е. Пък и ще минеш през цяла дъга нови емоции.

24.  Да бъде сама. За да може човек да има хармонична връзка, първо трябва да се е научил да бъде сам. За да не се вкопче после в друг човек. Да не задушава.

25. Да се научи да се грижи за приятелите си. С всяка година, времето ни става все по-малко- работа, мъж, деца, куче,.. Така и срещите ни с приятели често остават извън графика. Когато, обаче, го осъзнаеш и се обърнеш назад, ще има толкова много пропуснато, че подхващането от този момент нататък ще е или трудно, или невъзможно. Затова полагай грижи с време.

26. Да запомни, че ако иска да се развива трябва да излезе извън зоната си на комфорт. Тук може да се върнете към началото на списъка. Накратко, учим само когато сме извън зоната си на комфорт. Удобството предполага единствено рутина, навик, застой.

27. Да се научи да поема отговорност за съдбата си. Сигурно сте чували онази приказка, че ако нямаш план, всяко пристанище може да ти бъде крайна спирка. Да, ама ние не искаме всяко пристанище. Искаме да сбъднем мечтите си. Затова си ги представете в 3D и ги запишете.

28. Да си направи план. Даже няколко- за годината, за 5 години, за 10. Не, че ще ги изпълниш всичките, но като се изгубиш, ще знаеш къде си и закъде си тръгнала.

29. Да зареже всичко и да започва отначало. Най-хубавото на тези години- новото начало не е страшно. Още се чувстваме млади, свободни, безгрижни. Каквото не стане днес, ще стане утре. Това усещане и свободата, която носи, трябва да се използва.

30. Да изгледа Why 30 is not the new 20. Въпреки всичко казано дотук.

Бонус: Да се научи да казва не. Да не дава по 1000 втори шансове. Да цени повече и себе си, и времето си. Да се научи да не живее в миналото, а тук-и-сега с поглед напред в бъдещето. Да осъзнае, че майките понякога (често?) са прави и много други.

А най-важното? Най-важното е, че думичката „трябва“ не същестува. Заменете я с „искам„. Бъдете себе си и се харесвайте. Няма по-секси от жена със самочувствие.

P.S. Написано по покана на Jenite.bg.

Едно мнение за “30 преди 30*

  1. Благодаря! Имах нужда да прочета нещо, което да ме успокои и мотивира. Намерих го в думите ти. :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s