Робин Шарма и „Светецът, сърфистът и корпоративния директор“

Човекът, който ме откри за НЛП още докато бях в първи курс, а после ме научи и, че „ако човек иска да се развива, трябва да намери зоната си на комфорт и да излезе от нея”, наскоро ми подари една прекрасна книжка от Робин Шарма- „Светецът, сърфистът и корпоративният директор.”

Книга, която ме подсети, че както има филми, които трябва да се гледат профилактично, същото е с жанра литература предназначен да ни направи по-щастливи и да ни научи как да живеем по-пълноценно.

Книги, които не разкриват кой знае какви истини и тайни, но ни напомнят много такива, които съзнателно забравяме или към които просто не искаме да се върнем. Защото е по-лесно. Да гледаш без да виждаш.

За разлика от последната книга, за която писах, тук всяка страница е цветна и в празното поле се виждат удивителни знаци. Ако напиша всичко, което ме е накарало да спра за миг и да си кажа „ех, че вярно…и толкова простичко казано…” ще трябва да препиша цялата книга. (А това, както знаем, не е позволено ;-) )

Ще споделя само най-, най-, в моята класация и препоръчвам книгата с две ръце. Въпреки, че като обем може и да е наполовина, защото много идеи се преповтарят- къде с други, къде със същите думи. Въпреки, че не съм съгласна с абсолютно всичко.

Такива книги ни правят по-добри. И нас, и отношенията ни с околните и света.
Помагат ни да се върнем в „правилния” път и да поемем в „правилната” посока.
А кое е правилно, определяш ти.

П.П. Може да си изтеглите и „200 принципа на успеха” от izvorite.com. А понеже мъдростта трябва да се предава, следващата седмица книжката отива при Ати ;-)

***

„Известно е, че в хода на живота си трябва да се научим да жонглираме с много различни топки. Някои от тях, например кариерата, са гумени. Дори да ги изпуснем, те притежават способността да отскачат назад. Но други са направени от стъкло– семейството е такова. Ако изпуснеш тази топка, тя не се връща.”

„Провалът има такова въздействие върху хората. Събужда ни, за да видим кои сме всъщност и какво наистина искаме, изкарва ни от самодоволството.”

„Воденето на дневник е могъщо средство за промяна.”

„За да постигнеш успех, всъщност не е нужно да правиш повече, а да бъдеш повече.”

„Животът не е нищо друго, освен училище за растеж.”

„Именно в това се състои безусловната любов– да насърчаваш любовта, страстите и мечтите на другия, дори ти самият да не ги споделяш.”

„Най-дълбоката потребност за всеки човек се състои в това да живее за нещо по-висше от самия него.”

„Да правим някаква добрина всеки ден изглежда толкова просто, но е едно от нещата, които все забравяме.”

„Да прощаваш е нещо, което правиш за самия себе си.”

„Болката предизвиква растеж в хората.”

„Ние сме продукт на навиците си.”

„Да бъдеш любящ не означава да бъдеш слаб. Мъдрият човек съчетава съчувствието с куража.”

„Направи така, че миналото да ти служи.”

„Успехът се свежда до намирането на баланс.”

И любимото ми:

„Според последните научни открития електромагнитното поле на човешкото сърце е пет хиляди пъти по-силно от полето на мозъка. […] Това означава, че електромагнитното поле на сърцето ти се усеща на разстояние от метър и половина до три метра.”

Не знам дали е истина или не, но и не искам да знам. Мисълта, че някой може да усети любовта, с която е пълно сърчицето ми, е достатъчно прекрасна… :)

6 мнения за “Робин Шарма и „Светецът, сърфистът и корпоративния директор“

  1. Не съм сигурна за любовта, но оптимизмът ти се усеща отдалеч. Можеш да опиташ да изпращаш телепатични съобщения и жизнерадост на големи разстояния и така да помогнеш светът да стане по-добър :)

Вашият коментар