… за теориите и астрологията.

тези дни намирам време за любимата ми психология.

след сравнително обстоен преглед за функционирането на мозъка (и отричането на дуализма в човешката природа –> mind= brain), се стигна и до Фройд.

тук, обаче, няма да ви говоря за Фройд, а защо съвременната наука по-скоро критикува изследванията му.

има два начина да се отрече една теория, се казва в лекцията. първият е когато се докаже, че е грешна и не работи, втория- когато е толкова обща, че не може да се провери нито колко е правилна, нито дали и колко е погрешна (основна критика към Фройд).

хареса ми вметката за Волфганг Ернст Паули, който запитан за работата на свой колега физик, отговорил с „That guy’s work is crap. He’s not right. He’s not even wrong.“ цитат, който може да се съотнесе и към Фройд.

тук дойде и сравнението с астрологията. и хороскопите.

„…the problem with astrological predictions is not that they’re wrong. It’s that they can’t be wrong.“

това, всъщност, е най-разумният довод „срещу“ астрологията, който сякаш все съм пропускала…

научила съм се да я отричам само защото хора, които много уважавам и които доказано знаят повече от мен, са твърдо против всякакви астролози, ясновидци, нумеролози и пр. предполагам симпатиите ми към последните преди години са били резултат от (не)съзнателна съпротива към точните науки или по-точно от срещаните трудности в разбирането им :)

оставям настрани факта, че ако човек вярва, че има свобода на мисъл и действие, т.е. ако вярва, че може сам да придава на живота си една или друга посока, няма как да вярва в изброените по-горе.

но свободата = отговорност, а повечето хора бягат от нея, което прави същите теории (?!) твърде удобни за приемане.

п.п. повод да споделя тези мисли бе днешния пост при Григор- Астрологична психоза.

Едно мнение за “… за теориите и астрологията.

  1. Преди година бяха арестували и осъдили жена, която беше мамила хора, че може да ги лекува с магия и им взимаше пари. После преследваха разни циганки, дето стоят пред онкологията и мамят отчаяни болни, че имат лек за всичко. В същото време друга жена мами хората, че може да им предскаже бъдещето, ако й пратят смс и прави това безнаказано по национална телевизия. Не мога да видя разликата и ми е чудно какви са критериите – измамата и в двата случая е налице, и в двата случая жертвите плащат. Има нещо много сбъркано в общественото мнение по тези въпроси.

    Мечтая си за деня, в който всички тези шарлатанства ще бъдат социално заклеймени – астрология, религия, магьосничества, хомеопатии, (прогнозата за времето?) фън шуй, чакри, екстрасенсни способности, разни измислени приложни психологии на самопровъзгласили се професори и прочее, и прочее. Към момента са широко маркетирани от всякакви медии – от сутрешните блокове на националните телвизии до „женските“ списания – и във всяка книжарницата има секция „езотерика“. А би трябвало бъдат осмивани и отричани като суеверия. Суеверието е нещо обидно.

    Не бива да се стига до перверзии като тази

Вашият коментар