Робин Шарма и „Монахът, който продаде своето ферари”

Тази есен, по покана на Банка Пиреос България AД, в страната гостува за първи път г-н Робин Шарма, световноизвестен мотивационен лектор, автор на множество бестселъри, сред които и „Светецът, сърфистът и корпоративният директор”.

Към „Монахът, който продаде своето ферари” посегнах съвсем целенасочено, в търсене на вдъхновение. Както съм споменавала и преди, има автори, книги и филми, към които човек трябва профилактично да се връща от време на време. За да се зарежда.

Ако трябва да съм 100% искрена, книгата не оправда изцяло очакванията ми. Историята, чрез която Робин Шарма е опитал да предаде мъдростта и съветите си за постигане на успех и щастие, е някак…плоска. Затова пък идеите си струват. Не, че ги няма в коя да е друга книга за самоусъвършенстване, но са добре структурирани, обяснени накуп.

***
„Най-добрата инвестиция, която можеш да направиш, е да инвестираш в себе си.”

„Увереността, че можеш, е по-важна от коефициента на интелигентност.”

„Всяко събитие ти предлага уроци.”

„Умората доминира в живота на онези, които живеят без посока и мечти.”

„…болката е велик учител.”

„Повечето хора знаят какво трябва да направят във всяка ситуация, както и живота си изобщо. Проблемът е, че те не предприемат ежедневни последователни действия, за да прилагат знанието и да реализират мечтите си.”

„Начинът по който виждаш себе си, е един вид пророчество, което се сбъдва от само себе си.”

„..няма втори шанс за пълноценен живот”

И много много други… Препоръчвам!

7 мнения за “Робин Шарма и „Монахът, който продаде своето ферари”

 1. И аз съм почитателка на книгите му. Най-много ми допадна „Кой ще заплаче, когато умреш?“. Не знам дали си я чела. Първо ме грабна заглавието, защото едва ли срещнеш друга книга с подобно. А това, което ме накара да я купя бяха само едни едно изречение от Предговора на книгата: „Решавате да изживеете живота си по избор, а не по случайност, по план, а не по подразбиране.“ И точно това изречение ме накара да променя много неща в себе си, така че смятам, че е трабвало да попадна на тази книга :) Ето и още няколко цитата от книгата:
  „В живота не ви пречи това, което сте. Пречи ви това, което си мислите, че не сте.“
  „Нищо не може да спре човек, който отказва да бъде спрян. Повечето хора не се провалят, а просто се отказват да опитват.“
  „Всеки живот си струва да се живее.“

  Ето и любимото ми:

  „Откарали един ден някакъв човек със сериозно заболяване в болнична стая, където до леглото на прозореца лежал друг пациент. Двамата се сприятелили и този до прозореца от време на време поглеждал навън и после в продължение на часове забавлявал своя прикован на леглото спътник с ярки описания на света отвън. Някои дни му разказвал колко красиви са дърветата в парка срещу болницата и как листата им танцуват на вятъра. Други дни подробно му съобщавал какво правят хората, които минават по улицата. Но с течение на времето прикованият на легло човек се отчаял, че не може сам да види чудесата, които приятелят му описвал. Постепенно започнал да го ненавижда и накрая силно го намразил. Една нощ след особено силен пристъп на кашлица пациентът до прозореца спрял да диша. Вместо да натисне звънеца за помощ, другият решил да не направи нищо. На сутринта пациентът, който доставил на приятеля си толкова много радост с описанията на гледките от прозореца, бил обявен за мъртъв и го изнесли от болничната стая. Другият веднага помолил да преместят леглото му до прозореца и сестрата изпълнила желанието му. Но когато погледнал навън, видял нещо, от което потръпнал – отсреща имало само гола тухлена стена.“

  Препоръчвам книгата! :)

  Поздрави :)

 2. И аз мисля, че книгата е плоска. Цитатите са хубави, ама аз нямах търпение да я изчета. Нещо не ми хареса, макар че и аз си купих две негови книги в търсене на вдъхновение. Втората не съм я почвала дори.

 3. Разбирам те…

  Особено в началото има не знам колко страници в стил „сега ще ти кажа, но преди да ти кажа, първо да ти кажа, че …“ и т.н. Има едно излишно забавяне без действие и „мъдрост“ , което…изнервя.

 4. И аз също съм доста голяма почитателка на книгата му

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s