… тъга vs носталгия

от известно време търся разликата между „тъга“ и „носталгия“ , но сякаш не я намирам…

не е ли носталгията тъга по нещо или някой? по нещо, което е било; някой, който си е тръгнал; място, което е далече; емоция, която е минала…

и ако е така, означава ли, че колкото по-добра памет имаш, толкова по-склонен си да тъгуваш?

а меланхолията какво е? тъга или носталгия?

4 мнения за “… тъга vs носталгия

  1. Тъгата за мен е по нещо, което си нямал или не можеш да имаш. Виж, носталгията и меланхолията са в една комбинация (много по-лоша от тъгата всъщност). Ето тези две чувства могат съвсем да изцедят каквато и да е надежда в теб. Но пък от друга страна, много добре те мотивират понякога не да прелистиш страницата, а да затвориш направо книгата. Благодарна съм за носталгията.

  2. ТЪГА – е емоция, характеризираща се с чувства на неудобство, загуба и безпомощност. Когато са тъжни хората често стават тихи, по-малко енергични и затворени в себе си. Тъгата се смята за противоположност на щастието и е подобна на емоциите на скръб, мъка, нещастие и меланхолия. Философът Барух Спиноза определя тъгата като „придвижване на човека от по-голяма перфектност към по-малка.“ Тъгата може да бъде видяна като временно разваляне на настроението, докато депресията е характеризирана от непроменливо и интензивно лошо настроение, както и като разпадане на способността да се функционира в всекидневните неща.
    / http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%8A%D0%B3%D0%B0 /

    НОСТАЛГИЯ – Носталгията е чувство, свързано с копнежа по миналото, това е и приятен спомен за неща, които са отминали, то често e свързано с идеализиране на хора, събития и места от изминала епоха. Думата има гръцки произход и е съставена от две думи (νόστος да се върнеш у дома, и άλγος болка/тъга). От 17-ти до 19-ти век носталгията е считана за болестно състояние с диагноза и лечение от доктори. По същото това време в различните езици тя съществува под различни имена mal du pays (тъга по Родината) на френски, Heimweh (болка по дома) на немски и el mal de corazón (сърдечна болка) на испански.

  3. с коментарите тук и на страничката във фейсбук, сякаш разбрах каквото търсех…:)

    (хубаво е да имаш едно такова местенце за размисъл и чужди гледни точки, които ти помагат да избистриш своята :))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s