Ричард Брансън: Как изгубих наивността си

Автобиографията на сър Ричард Брансън е книга, която трудно може да се опише…

Докато в един момент четеш за спиращо-дъха-приключение-с-балон, в следващия си в ядрото на битка с BA, а в трети ако си от моето или близко на моето поколение, четеш за онази революция от 70-те години на миналия век- с много джойнт, секс и музика.

Бизнесите се простират от музикална компания до развитие на космически туризъм, а идеите- от студентски консултативен център до изграждане на болници в Африка и създаване на съвет от Старейшини, начело с Нелсън Мандела!

Харесва ми да мисля за тази книга не толкова като книга на идеите, а като книга за риска.
Във всеки един аспект от живота.

Много хора се събуждат с блестящи идеи, които до залез слънце вече са история.

Малко са тези, които казват ДА! на 1001 идеи и тръгват право с главата напред да ги осъществяват, понякога без никого зад гърба си, друг път, когато препядствията сякаш идват по няколко наведнъж, но те не се отказват, независимо какво им коства, и продължават напред.

Тази книга учи не само как се прави бизнес, но и как се живее.

Написана е страшно увлекателно и се чете почти на един дъх.

Има моменти, в които си мислиш, че и тя е част от поредната PR кампания на Ричърд Брансън, но друг път пленява с откровенността си.

Най-много ме впечатлиха десетките благотворителни инициативи на Virgin group.

Хубаво е човек да се запише доброволец в дадена организация и да помага, отдаден на някаква кауза, но това е по-леснният вариант. По-трудният е да успее дотолкова, че да помога на далеч повече от само една.

Горещо препоръчвам книгата и благодаря на Нова Визия и AMG Publishing, от които я получих като коледен подарък, който заради сесията, после TOEFL, кандидатстването за магистратура и пр. , за момент бях оставила настрани, но днес след като затворих и последната страница дори съжалих, че изчаквах подходящия момент и не я започнах на мига.

Още веднъж благодаря! :)

***

„[…] Само смелостта може да те придвижи напред.

…Бизнесът е начин на живот.

…Живей в настоящето и бъдещето ще се погрижи само за себе си.

…Всичко е въпрос на мащаб, но първо трябва да повярваш в това, кото правиш.

…Колкото и да е трудно, човек трябва винаги да пази цялостната картина в главата си.

…Може да съм бизнесмен, защото основавам и управлявам компании, за да спечеля пари, но когато се опитам да планирам бъдещето и да мисля за нови компании и продукти, съм идеалист.

…Винаги съм живял живота си, като правя списъци: списъци на хората, на които да се обадя, списък с идеи, списък на компании, които да основа, списък на хората, които могат да осъществят идеите ми.

…Идеите раждат идеи.

…Ако една организация е структурирана по правилния начин, няма причина да не оцелее след смъртта на създателя си или след смяна на собственика.[…]“

3 мнения за “Ричард Брансън: Как изгубих наивността си

  1. Книгата започва добре, но от средата нататък затъпява прогресивно. За мен точно откровеността е слабо място – на места Брансън звучи толкова себеоправдателно, че ви иде да прескоча на следващата страница. Друг път повтаря нещо, вече написано, което говори, че и редакторчето спи. Най-жалко е, че дори и историята да се е развила точно така, в което малко се съмнявам, подобно нещо едва ли може да се случи на нашия пазар.

  2. как да се сдобие човек с тази книга, някой не продава ли своя екземпляр? или под наем?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s